Kultúra

Woody Allen nyűgnek érzi, hogy pénzt kell szereznie a filmjeire, ezért lehet, nem csinál többet

DANIELE CIFALÀ / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
DANIELE CIFALÀ / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
A 88 éves rendező szerint a filmkészítés romantikája már egyébként is a múlté.

Ismét a visszavonulásra utalgatott Woody Allen, aki egyrészt a finanszírozás nehézségeivel, másrészt a filmforgalmazási rendszer megváltozásával indokolta mindezt.

A 88 éves rendezőt az Air Mail kérdezte arról, hogy legújabb filmje, a Coup de Chance lesz-e vajon az utolsó filmje.

Egyelőre kivárok. Nem akarok nekiállni pénzt szerezni rá. Óriási nyűgnek érzem. De persze, ha valaki felbukkan, és azt mondja, támogatni akarja a filmemet, azt mondom, hogy komolyan megfontolnám az ajánlatot. Valószínűleg képtelen lennék nemet mondani, mert rengeteg ötletem van még

– válaszolta a rendező. Arra is kitért, hogy a filmforgalmazási kérdések egyáltalán nem érdeklik, egyrészt ezért, mert „amint kész vagyok vele, többé nem követem az útját,” másrészt úgy látja, hogy a filmforgalmazás teljesen átalakult. Szemléletes példát hozott: míg az az Annie Hallt 1977-es bemutatását követően több mint egy évig játszották, addig ma ez jócskán lerövidült.

A filmforgalmazás alatt ma azt értjük, hogy két hétig megy a moziban. Az egész ipar átalakult, és nem a jó értelemben. Oda a filmkészítés romantikája.

Ennek némiképp ellentmond az, amit testvére, Letty Aronson producer nyilatkozott a héten a New York Timesnak: arról beszélt, hogy Allen jelenleg egy forgatókönyvön dolgozik, jelenleg is folynak az egyeztetések a filmmel kapcsolatban.

Allen egyébként nem először beszélt arról, hogy a finanszírozás miatt nyűgnek érzi a filmezést: tavaly a Coup de Chance bemutatóját követően mondott nagyon hasonlót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik