Kultúra

Idén is keresztre feszítették a legfanatikusabb katolikusokat a Fülöp-szigeteken

JAM STA ROSA / AFP
JAM STA ROSA / AFP
Idén is több tízezren vettek részt a nagypénteki keresztre feszítéseken a Fülöp-szigeteken. Egy férfi már harincötödik alkalommal vállalta, hogy a feszületre szögezzék.

Mintegy húszezer helyi hívő és turista gyűlt össze a fülöp-szigeteki San Pedro Cutud faluban, hogy szemtanúi legyenek a legfanatikusabb hívek nagypénteki keresztre feszítésének – írja a Reuters.

A római katonáknak öltözött színészek megkorbácsolják a hatalmas kereszteket cipelő híveket, majd közel 8 centis szögeket átütve a tenyereiken és a lábfejeiken a feszületekre szögezik őket. Idény nyolc önkéntest feszítettek meg, közöttük a 63 éves Ruben Enaje-t, aki harmincötödik alkalommal vállalta a megpróbáltatást.

Miközben megyek, nem tudok másra gondolni, mint Jézusra, hogy mit érezhetett, amikor a keresztjét cipelte, amíg megfeszítették. Nem tudom, meddig bírom még csinálni, a testem már öregszik

– nyilatkozta Enaje.

JAM STA ROSA / AFP

A 110 milliós Fülöp-szigetek lakosságának 80 százaléka római katolikus. Hitük egyik legextrémebb megnyilvánulása a nagypénteki keresztre feszítés, amit annak ellenére tartanak meg minden évben, hogy a Vatikán helyteleníti.

A nagyhét alatt a Fülöp-szigeteken sokan verik magukat bambuszkorbácsokkal is, mert úgy gondolják, hogy a fizikai szenvedés lemossa a bűneiket, meggyógyítja a betegségeiket és áldást hoz rájuk. A katolikus egyház szerint azonban semmi szükség fizikai szenvedésre, az ima és az őszinte megbánás bőven elegendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik