Kultúra

Meghalt Abdulah Sidran boszniai költő, Emir Kusturica forgatkönyvírója

Ő írta az Emlékszel Dolly Bellre? és A papa szolgálati útra ment forgatókönyveit.

Szombaton Szarajevóban 79 éves korában meghalt Abdulah Sidran boszniai költő, író, Emir Kusturica világhírű rendező két filmjének forgatókönyvírója – közölte a helyi média. Sidran egészségi állapota tavaly rendült meg, azóta a nyilvánosság előtt már nem is mutatkozott, csak közösségi oldalain szólalt meg.

1944-ben Szarajevóban született, az 1960-as években indult el irodalmi pályafutása. Forgatókönyvíróként társszerzője volt Kusturica Emlékszel Dolly Bellre? (1981) és A papa szolgálati útra ment című filmjeinek. Utóbbi 1985-ben Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát. Sidran és Kusturica útjai a boszniai háborúval kapcsolatos eltérő politikai nézeteik miatt váltak el egymástól. A filmrendező azonban halála miatt most mégis megszólalt a klix.ba portál közlése szerint: mint hangsúlyozta, még hosszú időnek kell majd eltelnie, míg egy olyan tehetség, mint Sidran felbukkan.

Emlékedet mindig megőrizzük, mert megmutattad a bosnyák ember szépségét, lelkét és büszkeségét, a fontos emberi értékeket

– fogalmazott Benjamina Karic, Szarajevó polgármestere a Facebookon közölt méltatásában.

Sidran tagja volt a Bosnyák Tudományos és Művészeti Akadémiának, számos hazai és nemzetközi irodalmi díjjal ismerték el munkásságát. Az 1991-1995-ös háború idején megjelent Sarajevski tabut című verseskötetéért megkapta a francia Pen Club Szabadság-díját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik