Kultúra

Kedvenc sportélményük megfestésére hívja a fiatalokat az Alkoss szabadon pályázata

Budapest, 2024. március 12. – A TE SPORTÉLMÉNYED! alcímmel hirdetett művészeti pályázatot az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány. A pályázatra három korcsoportban várják 8-20 év közötti fiatalok jelentkezését, kedvenc sportélményük megfestésével vagy rajzolásával április 22-ig. Az első helyezettek mindhárom kategóriában Alkoss szabadon kiállítással egybekötött római utazáson vehetnek részt, a legjobb alkotásokat elárverezik, és a bevételből óvodák számára vásárolnak fejlesztő eszközöket. A Nemzeti Olimpiai és Sport Múzeumban lezajlott sajtóeseményen bemutatták a zsűri új tagjait és a pályázat sportoló nagyköveteit.

Több mint 1200 pályamű négy országból – ez a tavalyi Alkoss szabadon pályázat mérlege, azaz ennyi fiatalt ösztönzött alkotása beküldésére a 8-20 év közötti fiataloknak szóló művészeti kiírás 2023-ban. Örömteli és megható pillanatokból a zsűrizés során és a díjátadón sem volt hiány, fantasztikus volt látni, mennyi kreatív kis művész él a környezetünkben, akiknek csupán egy jó témára van szükségük, hogy elengedjék a fantáziájukat, és megörökítsék életük egy fontos örömteli vagy még megvalósulásra váró pillanatát.

A sikereken felbuzdulva idén is elindul az Alkoss szabadon pályázata, amelyben a kedvenc sportélmény ábrázolására kérnek fel a kiírók. A témaválasztás nem véletlen, hiszen az olimpia, a paralimpia és a foci EB évében járunk, amikor a nyár a sportversenyek jegyében telik majd. A kedvenc sporthoz kapcsolódó történet, élmény, csapat vagy egyéni sportoló megfestése új kihívások elé állíthatja az alkotó kedvű fiatalokat.  A kiíró Alkoss Szabadon alapítvány és a hozzá idén megvalósító partnerként csatlakozott Civilút Alapítvány célja az idei témával az is volt, hogy felhívja a figyelmet a mozgás, a sport fontosságára.

Az idei már a harmadik Alkoss szabadon művészeti pályázat, és a kedvenc sporthoz köthető emlékre épít a pályázásra felhívó Alkoss szabadon kisfilm hangulata is, amely több, a fiatalok körében népszerű sportágat jelenít meg. A film végén Rácz Jenő, a Rumour étterem Michelin csillagos chéfje hív a Budapest Park színpadára, ahol a díjazottak ezúttal is több ezer látogató jelenlétében, Dzsúdló koncertje előtt vehetik majd át az elismeréseiket.

A sajtóeseményen bemutatkoztak a pályázat új zsűritagjai, elmesélték a művészetekkel kapcsolatos élményeiket a kiírás sportoló nagykövetei, az előző év nyertesei pedig megosztották tapasztalataikat a vendégekkel. A zsűriben új tagként köszöntötték Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját. Rácz Jenő, a Rumour étterem Michelin csillagos chéfje videóüzenetében a kortárs művészetek iránti szeretetéről beszélt. dr. Zámbó Nóra szintén új zsűritagként az eseményen kiemelte, hogy „fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a jövő generáció tehetségeire, akik letehetik névjegyüket a művészvilágban”.

Az Alkoss szabadon pályázata mellé állt több kiemelkedő eredményt elért, valamint még m is aktív sportoló. Varga Katalin bronzérmes paralimpikon kajakozónk az idei pályázat kisfilmjében buzdít jelentkezésre. Bóta Kinga, olimpiai ezüstérmes, világbajnok és Európa-bajnok kajakozó üzenete szerint „alkotni valamit az egyik legszebb dolog az életünk során, mert ekkor egy részünket is a nagyvilág felé tárjuk. A tehetségen túl ott van rengeteg sugárzó egyéniség az alkotásokban”. Dombi Rudolf, olimpiai bajnok kajakozó szerint „az Alkoss szabadon kezdeményezés kitűnő példája annak, hogy van olyan ügy, amely az egész társadalmat szolgálja. Olyan lehetőség, amely kézen fogja a tehetséges fiatalokat és a fejlődés útjára kíséri őket”, Id. Lisztes Krisztián pedig kiemelkedő válogatott futballistaként mesélte el, milyen szálakon kötődik családja a művészetekhez.

A sajtóeseményen leleplezték Sávolt Karolina, Magyarország egyik legfiatalabb alkotóművészének Varázslatos körforgás című olajfestményét, amely visszaköszön a pályázat grafikai anyagain, ezzel is alkotásra inspirálva a fiatalokat.

„Nagyon nagy öröm számomra, hogy ismét részt vehetek a pályázat zsűrijében, hiszen tudom, hogy milyen fontos lehetőséget adni a fiataloknak tehetségük bemutatására. A felhívással alkotásra ösztönözhetjük a fiatalokat, ami fontos feladat a mai felgyorsult világunkban. A pályázat idei témája a kedvenc sportélmény ábrázolása, ami külön kedves a szívemnek, miután az életem része a mindennapi sport. A ma bemutatott festményem címe Varázslatos Körforgás, amely a barátságot és a szeretetet ábrázolja, de a geometrikus elemekben többek között felismerhető a végtelen univerzumunk is. Én ezzel szeretnék bíztatni és motiválni mindenkit, hogy vegyen részt a pályázaton” – mondta el Karolina a sajtótájékoztatón.

„A tavalyi pályázat sikere nem hagyott bennem kétséget afelől, hogy folytatnunk kell a megkezdett munkát. A beérkező több mint 1200 pályamű visszaigazolta, hogy a digitális világunkban is fontos értékteremtő ereje van a kétkezi alkotóművészetnek. Az általam csak a sport évének titulált 2024-ben sem vállalkozunk másra, mint hogy felállítsuk a képernyők mellől az alkotó kedvű fiatalokat, akik most a mozgás, a sport életükben betöltött szerepén keresztül bontakoztathatják ki a bennük rejlő kreatív energiákat” – mondta el Horváth Norbert, az Alkoss Szabadon Alapítvány vezetője, a zsűri elnöke.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy idén a Civilút Alapítvány is csatlakozhat az Alkoss szabadon pályázathoz. Példaértékű célt tűzött ki maga elé a kiírás, és hogy ezúttal a sport témában, külön örömöt jelent számomra. A mozgásnak közösségépítő ereje van, éppen ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a parasport is megfelelő figyelmet kapjon. A testi és lelki egészségünk szoros kölcsönhatásban állnak egymással, ezért is nagyszerű a sport és a művészet találkozása ebben a programban. Arra szeretnék buzdítani minden ép és fogyatékkal élő alkotót, csatlakozzon a pályázathoz!” – mondta el Vári Attila, a Civilút Alapítvány elnöke.

Egy pillanatig sem volt kérdés számunkra, hogy a sikeres tavalyi együttműködés után ismét csatlakozunk az Alkoss szabadon kezdeményezéséhez. A kedvenc sportélmény megfestésének témájával is teljes mértékben tudunk azonosulni, a felajánlott Avalon élménynapon a győztes pályázó személy szerint is átélheti majd a parkunk által kínált számos sportolási lehetőséget az elektromos gokartozástól a falmászásig. Izgatottan várjuk már a pályázatokat!” – nyilatkozott Tóth Eszter Anna, az Resort & SPA***** Superior kommunikációs és marketing igazgatója.

A nyertes alkotások 2024-ben az eddigieknél is szélesebb közönség számára válnak elérhetővé, miután több Európában lévő Magyar Kulturális Intézet is szívesen szervez kiállítást a bemutatásukra. Emellett a nyár folyamán hazai helyszíneken is bemutatkoznak a pályaművek, majd egy Budapesten szervezett exkluzív eseményen árverezik el a műveket, és a bevételből rászoruló óvodákat támogat az Örökbe Fogadok Egy Ovit Mozgalom és vezetője, Barát Hella közreműködésével az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány.

Idén egy új, izgalmas együttműködés indul a ViktoriaVarga Budapest márka tulajdonosával, Varga Viktóriával: „Idén már nem csupán szakmai partnerként veszek részt az Alkoss szabadon! kezdeményezésben, miután az elkövetkező években hagyományteremtő módon egy-egy díjazott alkotását szeretnénk megeleveníteni a kollekcióimban. Ez egy izgalmas lehetőség a társművészetek összefonódására. Fiatal tehetségeket bátorítunk, hogy a divat és művészet közös színterén kifejezhessék kreativitásukat.”

Az Alkoss szabadon 2024 – A TE SPORTÉLMÉNYED! kiírás részletei

Az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány 2024. március 12. és április 22. között várja a beérkező alkotásokat, amelyeket egy tíz tagú zsűri bírál el. A pályaművek vászonra vagy papírra készülhetnek A3, A2 vagy A1 méretben, akvarell vagy olaj technikával festve, vagy akár rajz formájában is.

A jelentkezésre buzdító spot zenei aláfestése az Alkoss szabadon saját himnusza, amelyet a tavalyi évben a fiatal énekes és dalszerző EMILY írt a kezdeményezéshez.

A pályázat díjazása

A fődíj mindhárom korosztályban egy-egy utazás az örök városba, Rómába, az Alkoss Szabadon Alapítvány felajánlásával. Emellett Budapest Park koncertjegyek, páros Sziget napijegyek, Avalon Park élménynap, CarolynArts alkotói workshop, nagy értékű alkotó csomag, múzeumpedagógiai foglakozások, InspiKid workshop és box, FTC labdarúgó mérkőzés skybox részvétel és ajándékcsomag, valamint REGIO JÁTÉK ajándékutalvány is gazdára talál majd.

A zsűri tagjai:

  • Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója
  • Bodó János, a Bodó Galéria és Aukciósház tulajdonosa
  • Csorba Anita, kreatív mentor
  • Gerendai Károly, a Budapest Park tulajdonosa
  • Horváth Norbert, az Alkoss Szabadon Alapítvány kuratóriumi elnöke
  • Rácz Jenő, a Rumour étterem Michelin csillagos chefje
  • Sávolt Karolina, Magyarország egyik legfiatalabb alkotóművésze
  • Tancsik Tímea, az Alkoss Szabadon Alapítvány alapítója
  • Tóth Eszter Anna, az Avalon Resort&Spa kommunikációs és marketing igazgatója
  • Vári Attila, a Civilút Alapítvány elnöke,
  • dr. Zámbó Nóra, jogi tanácsadó.

A kezdeményezés szakmai partnerei és támogatói

A pályázat ötletgazdái: Gerendai Károly, a Budapest Park társtulajdonosa és Horváth Norbert, Vesta Home alapító-tulajdonos, akik a fiatalok alkotásra ösztönzése, valamint a rászoruló gyermekeket nevelő óvodák támogatása szándékával álmodták meg a kezdeményezést.

Szakmai partnerként csatlakozott:

Bodó Galéria és Aukciósház, Budapest Park, CarolynArts – Sávolt Karolina, Magyarország egyik legfiatalabb alkotóművésze, InspiKid – Csorba Anita, Örökbe Fogadok Egy Ovit Mozgalom, Magyar Színház, Szépművészeti Múzeum / Magyar Nemzeti Galéria, Vesta Home, Viktória Varga Budapest

A pályázatot díj-, ill. eszközfelajánlással támogató szervezetek:

Avalon Resort & SPA ***** Superior, dr. Jankó Tamás, FTC Labdarúgó Klub, Good Life Kft., Groupama Aréna – FTC Labdarúgó Klub, HM Zrínyi NKft., Kulturális és Innovációs Minisztérium, Nemzeti Sport Ügynökség, MVM, Premiumshop24.hu, REGIO Játék, Városliget Zrt., Zsolnay Porcelán.

Az Alkoss szabadon 2024 – A TE SPORTÉLMÉNYED! kiírás részletei és jelentkezés az Alkossszabadon.com oldalon.

A sajtóeseményen készült képeket, a pályázatot beharangozó kisfilmet és plakátot innen  töltheti le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik