Kultúra

Magyar vágót is jelöltek a „brit Oscar-díjra”

Ismét lehet magyar jelöltért izgulni egy fontos díjátadón: Tálas Zsófiát a tévés BAFTA-n jelölték.

A Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) filmes díját már februárban kiosztották, ott Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák berendezője el is hozta a díjat. De minden évben tartanak díjátadó gálát a legjobb televíziós alkotásoknak is, ezek jelöltjeit hirdették ki most. Tálas Zsófia magyar vágót az Apple+ sorozatának, az Utolsó befutók (Slow Horses) harmadik évadjának záró epizódjáért jelölték. A 2022-ben induló, Gary Oldman főszereplésével futó kémsorozat összesen hat jelölést kapott, megjelenése idején mi is igen dicsérő kritikát írtunk róla.

Tálas Zsófia itthon elsősorban a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek című Reisz Gábor-filmek vágójaként ismert, utóbbiért a Magyar Filmhéten és a Magyar Filmkritikusok Díján is elnyerte a legjobb vágás díját 2019-ben. Tanulmányait az angliai National Film and Television School és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem vágó szakán végezte, emellett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen filmtörténeti diplomát is szerzett.

A filmes munkák mellett számos magyar alkotó videóklipjén is dolgozott, ő vágta többek között Beton.Hofi és Solére közös dala, a Nem ijeszt meg és a Margaret Island Meddig maradunk még című zeneszámának klipjét is.

Nem az első BAFTA-díja lenne a mostani, 2018-ban, Poles Apart című animációs rövidfilmjéért kapott már egy díjat. A Londonban élő vágó két brit sorozaton is dolgozott az Utolsó befutók előtt, a Sky által gyártott Brassicot és a The Midwich Cuckoost is ő vágta.

A díjakat ebben a kategóriában április 28-án osztja ki a brit filmes és tévés akadémia, a legtöbb jelölést egyébként A korona (The Crown) kapta, de versenyzik a Black Mirror, a The Last of Us és az Utódlás is.

Kapcsolódó
Gary Oldman lyukas zokniban ordibál az év eddigi legjobb kémsorozatában
Az Utolsó befutók nagyszerűen keresztezi a Le Carré-regények szövevényes világát az Office hangulatával, amikor a lélekölő irodai munkára ítélt, lefokozott kémeket teszi meg főszereplőnek. Az Apple TV+ sorozata rém szórakoztató, és ezt a parádés szereposztás is segíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik