Kultúra

Sztrájk lesz az Operában, veszélyben a holnapi Mozart-előadás

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A bérekről szóló mai egyeztetés nem hozott eredményt, így holnap este hat órától, azaz épp a Don Giovanni előadásának kezdetétől sztrájkba lépnek az Operaház dolgozói – írja a Népszava.

Ennek körülményeiről Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke azt jósolja, lehetséges, hogy elmarad az előadás, nem kizárt, hogy csúszik a kezdés egy vagy másfél órát, de minden a dolgozók hozzáállásán múlik. Becslése szerint a zenekart, énekkart és a műszakot beleértve 100-200 fő érintett a Don Giovanni kapcsán a sztrájkban, azt azonban nem akarja megbecsülni, hogy közülük hányan fogják valóban beszüntetni a munkát, csak reméli: minél többen.

A Népszava azt írja: nem csak a zenészek alapbére a lényeg, az is számít, mennyire hajszolják túl a díszletmunkásokat. A zenekar elszántságát tükrözi, hogy 60 darab „sztrájk” feliratú pólóval készülnek a holnapi napra.

Az intézmény a Népszava kérdésére úgy reagált, nem számolnak a kedd esti Don Giovanni elmaradásával. A bérkonfliktus hátteréről itt olvashat bővebben.

 

.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik