Kultúra

Rákay Philip: A vetítéseken spontán tapsban törnek ki az emberek, fölállnak és könnyes szemmel ünneplik a filmet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Most vagy soha! egy politikán felüli film, egyfajta nemzeti minimum – fogalmazott Rákay Philip, az 1848/49-es szabadságharc történetét bemutató történelmi kalandfilm forgatókönyvírója és kreatív producere az állami médiában pénteken. Rákay „megrázónak” és „könnyfakasztónak” nevezte a visszajelzéseket. Mint mondta, vidéki és budapesti helyszínekről is olyan jelzéseket kapott, hogy

a vetítéseken spontán tapsban törnek ki az emberek, fölállnak és könnyes szemmel ünneplik a filmet.

A bírálatokról azt mondta: „A kritika nyilván nekem szól. Ez a film sokak számára csak ürügy, hogy belém rúghassanak vagy belerúghassanak a magyar kormány filmtámogatási rendszerébe, bugyuta kurzusfilmet próbálnak belelátni, miközben nem az.”

A mintegy hatmilliárd forintból készült filmről azt mondta, a Petőfi és a márciusi ifjak 24 óráját elmesélő alkotásban több mint 1400 ember négy évnyi munkája van benne. Építettek egy több hektáros díszletvárost Pest-Buda akkori tereivel, utcáival.

Kevésbé lelkesítő kritikánkat a filmről itt olvashatja.

Kapcsolódó
Rákay Philip eltörölte a reformkort, Petőfiből humortalan komisszár lett – ilyen a Most vagy soha!
A magyar filmtörténet legdrágább magyar filmje a magyar történelem talán legfontosabb eseményéről. Honnantól történelemhamisítás a történelemhamisítás, sikerült-e Guy Ritchie-t összeboronálni a magyaros pátosszal? Most vagy soha!, kritika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik