Kultúra

Nemes Jeles László szerint megdöbbentő, hogy az Oscaron megtapsolták Jonathan Glazer botrányos beszédét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az Érdekvédelmi terület rendezője nagy vihart kavart köszönőbeszédével.

Az Oscar-díjas Nemes Jeles László is reagált arra a botrányra, amely a frissen díjazott Érdekvédelmi terület rendezője, Jonathan Glazer körül gyűrűzik. A brit filmes vasárnap vehette át az aranyszobrot a legjobb nemzetközi film kategóriájában győzedelmeskedő filmért, köszönőbeszédében párhuzamot vont a filmje témájául szolgáló holokauszt és a jelenlegi gázai konfliktus között.

A filmünk megmutatja, hová vezet a dehumanizáció a legrosszabb formájában. Ez alakította az egész múltunkat és jelenünket. Olyan emberekként állunk itt, akik nem akarják, hogy a zsidóságukat és a holokausztot egy olyan megszállás igazolására használják fel, amely sok ember számára vezetett konfliktushoz. Legyen szó akár az október 7-i izraeli áldozatokról, akár a Gáza elleni folyamatos támadásról, mind a dehumanizáció áldozatai – hogyan állunk ellen?

– mondta köszönőbeszédében, amely komoly felhördülést okozott. A Variety azt a rendezőt kérdezte, aki ugyancsak holokauszttémájú filmmel nyert Oscart: a Saul fiát rendező Nemest.

Nagyon szeretem az Érdekvédelmi területet, és úgy gondolom, fontos film. Ha ilyen filmet készítesz, az felelősséggel jár. Glazer egyértelműen nem mérte fel ezt a felelősséget, beleértve az európai zsidók elpusztítását is. És megdöbbentő, hogy a mozi elitje megtapsolta őt ezért

– nyilatkozta a rendező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik