Kultúra

Meghalt Michael Culver, a Star Wars színésze

Richard Keith Wolff / Avalon / Getty Images
Richard Keith Wolff / Avalon / Getty Images

Nyolcvanötévesen meghalt Michael Culver brit színész, aki legismertebb szerepében Darth Vader kezei nyomán halt meg a Birodalom visszavágban. Halálhíréről ügynöke számolt be a közösségi médiában, és bár az okát nem nevezte meg, azt igen, hogy a színész évek óta rákban szenvedett – írja a New York Times.

Culver több mint ötévtizedes karriert tudhat magáénak, az ötvenes évektől játszott színházban, a tévében és filmekben is. Művészcsaládból származott, apja, anyja, nagynénje és testvére is a szakmában dolgozott, így nem volt meglepő, hogy őt is ez a pálya kezdte érdekelni már gyerekként. Elsősorban kisebb tévés és filmes szerepeket kapott, emellett nagyon aktív volt a színházi életben: a londoni West Enden és az Old Vicben is játszott. Két Bond-filmben is szerepelt: az Oroszországból szeretettel és a Tűzgolyó című filmekben a Sean Connery-érából.

Legismertebb szerepét azonban kétségkívül a Star Wars-franchise-ban játszotta, és bár rövid szerep jutott neki, annál látványosabb halált halt: ő alakította A Birodalom visszavágban Needát, a birodalmi csillagromboló parancsnokát, aki szem elől tévesztette Han Solo hajóját, a Millenium Falcont. A bakiért Darth Vader elé járul, hogy bocsánatot kérjen, ám Vader megöli, ekkor hangzik el a már-már szállóigévé vált mondata: „bocsánatkérés elfogadva.”

Bár a 2000-es években visszavonult a színészettől, rajongói Star Wars-eseményekre gyakran járt.

Amikor megcsináltam a Star Warst úgy voltam vele, hogy csinálunk egy filmet a csillaghajókról, remélem sikeres lesz. Arra nem számítottam, hogy negyven évvel később még mindig aláírásokat osztogatok miatta

– nyilatkozta az egyik ilyen eseményen 2019-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik