Kultúra

Közönségdíjat nyert Portugáliában Madarász Isti új filmje, az Átjáróház

Intercom
Intercom
A fesztiválon az elmúlt években több magyar filmet is díjaztak.

Az ország legrégebb óta megrendezett seregszemléjén, a szombat este véget ért 44. Fantasporto Nemzetközi Filmfesztiválon Madarász Isti Átjáróház című fantasy-romkomja (kritikánk róla itt olvasható) elnyerte a fesztivál közönségdíját, a Nemzeti Filmintézet filmpromóciós tevékenységét pedig különdíjjal méltatták a szombat esti zárógálán – írja az MTI.

A Nemzeti Filmintézet közleményében kiemelte: a fesztivál külön programot szentelt a magyar alkotóknak, hiszen az elmúlt héten műsorra tűzte a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeit.

Az Átjáróház című alkotás főhőse új munkahelyén, a hullaház hűtőszobájában látja viszont nemrég megismert szerelmét. A fiatalember elhatározza, hogy megmenti a lányt a túlvilág gonosz boncmesterétől, aki az elhunytak lelkére pályázik. A film főszerepeit Rujder Vivien, Bárnai Péter, Kulka János és Kútvölgyi Erzsébet alakítja.

Az 1981 óta minden évben Portóban megrendezett nemzetközi fesztivál Portugália legnagyobb filmes seregszemléje, amelynek fő célja a minőségi alkotások felvonultatása, kiemelten a fantasy, horror és sci-fi műfajokban. Az elmúlt húsz év alatt összesen 47 magyar filmet mutattak be a Fantasportón, ahol 26 díjat nyertek el a hazai alkotások. A Retrospective – Visions of Hungarian Cinema című, idei válogatásban a hazai mozikban szereplő Semmelweis, a Mellékszereplők és a Mesterjátszma is látható volt a legújabb filmek közül, a korábbi évek terméséből pedig a Post Mortem, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Fantasporto 2015-ös fődíjával kitüntetett Liza, a rókatündér, a Drakulics elvtárs, valamint a Martfűi rém került a vászonra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik