Kultúra

Adjon meg egy kulcsszót! – most segíthet a láthatatlan Fortepan-fotók címkézésében

Chuckyeager tumblr / Fortepan
1959
Chuckyeager tumblr / Fortepan
1959
A majd’ 200 ezer Fortepan-fénykép közül 35 ezer olyan van, amelyet egy kulcsszó sem ír le, ezért nehéz a képrengetegben rájuk lelni. A Fortepannál természetesen a kulcsszavazás is közösségi alapon működik. Kedvcsinálónak mutatunk néhány példát arra, milyen remek fotók nem kereshetők még az oldalon, hátha önnek is kedve támad közös XX. századi vizuális emlékezetünk hozzáférhetőségében segíteni egy csokor Fortepan-fénykép kulcsszavazásával!

A 2010 augusztusában ötezer képpel elindult Fortepan internetes fotógyűjtemény az induláskor még nem tartalmazott a képekről leírásokat. Ekkor még beláthatónak is tűnt sorban lapozgatva átnézni az időrendbe listázott képfolyamot, de az egyre nagyobbra duzzadó archívumot hamar muszáj volt kereshetővé tenni. A Fortepan ebben is a közösségi kútfőre hagyatkozik, mint oly sok másban, és a Fortepan megfejtések című fórumon zajló, gyakran kalandos helyszín- és személymegfejtések mellett már jóideje kulcsszavakat is hozzá lehet adni a képekhez a weboldalon, közvetlenül az egyes fotók mellett.

Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége / Fortepan 1910
Gyurász Mária / Fortepan 1912
Szalai Veronika / Fortepan és Fábián József/ Artfókusz / Fortepan A bal oldali fénykép 1935-ben a jobb oldali 1962-ben készült.

A címkézés lényege, hogy a képeken látható járművek, ruhák, üzletek, berendezési tárgyak, jellemző mozzanatok azonosításával minél sokoldalúbban rá lehessen keresni a fényképekre. Nagy örömünkre egy-egy szakterület beható ismerői is rendszeresen részt vesznek a címkézési folyamatban, amelynek során ugyan szükséges kompromisszumokat kötni, de a végeredmény így is lenyűgöző, amelyre kiváló példa a különböző népviseletek címkézése.

Galéria
Kellerné Alánt Andrea / Fortepan
1917

A címkézés, más nevén kulcsszavazás előtt érdemes elolvasni a Fortepan rövid címkézési útmutatójában dr. Négyesi Pál szerkesztő tanácsait, aki az olvasók által javasolt címkéket publikálás előtt jóváhagyja. A kereshetőség és a relevancia jegyében ugyanis muszáj mérlegelni, hogy egy képszélen belógó kerékpár vagy a távolban elhaladó, elmosódottan látszó autóbusz azonosítása mennyire járul hozzá a kép leírásához és ezáltal a könnyebb visszakereshetőséghez.

Fábián István / Fortepan 1938
Reményi József / Fortepan 1943
Szentkuthy Ibolya / Fortepan 1964

Most 192 ezer fénykép szerepel a Fortepanon, ebből 35 ezer olyan van, amely még egyáltalán nincs kulcsszavazva. Persze sok olyan akad azért ezek között, amelyeknek a készítési helyszínét ismerjük, vagy a leírásukban található információ arról, hogy milyen eseményt, esetleg kit látunk a képen, és a Zichy család, mint adományozó is eligazító plusz információ lehet. De a 192 ezer fénykép 4/5-éhez vannak kulcsszavak rendelve, azaz 157 ezer fotóra már eddig is több 100 ezres nagyságrendnyi címke került a lelkes olvasók közösségének hála!

Preisich család / Fortepan 1928

A Fortepanon jelenleg 10 714-féle kulcsszó van használatban, amelyhez bármikor lehet újakat javasolni, nem egy kötött szólistából lehet csak választani. Címkézés során azért érdemes figyelni a rendszer által felajánlott kulcsszavakat, hiszen például a szinonimák kiszűrésével elég sok plusz munkát lehet megspórolni a szerkesztőknek – például, ha valaki elkezdi begépelni a bicikli szót, a rendszer felajánlja a kerékpárt.

Király Ildikó / Fortepan 1940
Glósz András / Fortepan 1982
Somogyvári Gergő / Fortepan 1935

Jogosan merülhet fel a kérdés, miért nem automatizálja a Fortepan ezt a folyamatot. A mesterséges intelligenciát használó szoftverek valóban egyre jobban működnek, talán el is érjük majd azt a szintet, hogy teljesen megbízhatók lesznek, de egyelőre túl sok olyan példát látni, amikor hibázik az algoritmus, és a rengeteg, sokszor nem feltétlenül hibás, de irreleváns kulcsszóból nagyon nehéz kiszűrni a helytelen keresést adó címkéket.

Balogh Lídia / Fortepan 1935
Szentkuthy Ibolya / Fortepan 1967
Kanyó Béla / Fortepan 1984

Néha felmerül kritikaként a Fortepan publikálási gyakorlatával szemben, hogy kellő információ és kontextus nélkül teszi közzé a fotókat. A cikkben láthatókhoz hasonló fényképek esetén gyakran semmilyen információ nem tudható a fotóról, néha még az adományozó sem, csak egy becsült készítési dátum. A Fortepan csapata mégis abban hisz, hogy a fénykép mindenféleképpen értéket képvisel, és leginkább akkor, ha bárki számára korlátozások nélkül hozzáférhető az elérhető legjobb minőségben – mert gyakran derül ki, hogy a részletek nagyon fontosak. Természetesen valóban szerencsés, ha minél több, lehetőség szerint ellenőrzött, úgynevezett metaadat, azaz a képhez kapcsolódó információ elérhető egy fénykép esetében, de kár lenne ezért olyan fényképek „kezét” elengedni, amelyek mondjuk lomtalanításból kerülnek elő, vagy az unoka találja meg a rég elhunyt nagypapa képeit a padláson, és már senki nem él, aki tudna a fotókról közelebbit. Sokszor éppen a közösségi kútfő az, amelyik hozzá tudja adni azt a metainformációt egy fényképhez, amely aztán szélesebb körben használhatóvá, jobban értelmezhetővé teheti a fotót.

Gárdos Katalin / Fortepan 1970
Gábor Viktor / Fortepan 1965
Lipovits Károly / Fortepan 1964

Ha segítene növelni az egyik legnagyobb hazai online fotóarchívumban szereplő fotók kereshetőségét, és ezáltal könnyebben hozzáférhetővé tenné XX. századi közös vizuális emlékezetünket bárki számára, akkor címkézzen a cikkben találhatókhoz hasonlóan kulcsszó nélküli XX. századi fotókat a Fortepanon! Ezen a linken megtalálja az összes címke nélküli Fortepan-fotót, a javasolt kulcsszavakat pedig közvetlenül a kép mellett meg is adhatja.

Sattler Katalin / Fortepan 1965
Fekete Bernadette / Fortepan 1929
Dőri András / Fortepan 1980
Tamássy Andrea / Fortepan 1940
Debreceni Állatkert és Vidámpark / Fortepan 1974
Hámori Gyula / Fortepan 1963
Czetli Tivadar / Fortepan 1989
Fábián József / Artfókusz / Fortepan 1962
Urbán Tamás / Fortepan 1985
Ötvös János / Fortepan 1987

 

Írta és a képeket válogatta: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/kulcsszavazas

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik