Kultúra

Meghalt Torijama Akira, a Dragon Ball képregények alkotója

JOEL SAGET / AFP
JOEL SAGET / AFP

68 éves korában elhunyt Torijama Akira, minden idők egyik legkelendőbb japán képregénye, a Dragon Ball alkotója – írja az MTI.

Torijama halálhírét a hivatalos Dragon Ball Z-fiókon tették közzé az X-en péntek hajnalban. A közlemény szerint Torijama halálát az agyi vérömleny okozta.

A közleményben leírták, hogy Torijama még mindig hatalmas lelkesedéssel alkotott, és váratlan halála miatt több munkája is befejezetlen maradt.

A művész március 1-jén halt meg, és a Dragon Ball honlapjának nyilatkozata szerint csak a családja és nagyon kevés barátja vett részt a temetésén. A Dragon Ball sorozat a Weekly Shounen Jump magazinban jelent meg 1984-től 1995-ig. Később egy 42 kötetet magába foglaló könyvsorozatban újranyomták. 2004-ben a manga újra megjelent 34 kötetben. Son Gokuék kalandjaiból anime és élőszereplős film is készült, melyek világszerte nagy rajongótáborra tettek szert, többek között Magyarországon is.

Torijama egy japán lapnak azt nyilatkozta 2013-ban, „fogalma sincs”, hogyan lett a Dragon Ball ennyire népszerű. Csodaként tekintett a sorozatra, amelyik segített egy annyira bonyolult személyiségnek is, mint ő stabil álláshoz jutni, és elfogadtatni magát a társadalommal.

Mikor rajzoltam, csak az lebegett a szemem előtt, hogy örömet okozzak a japán gyerekeknek

– mondta.

JIJI Press / AFP Torijama Akira 1982-ben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik