Kultúra

Gabriel García Márquez meg akarta semmisíteni utolsó regényét, most mégis megjelenik

JORGE UZON / AFP
JORGE UZON / AFP

Gabriel García Márquez 1999-ben kezdte el írni utolsó művét, a Találkozunk augusztusban (Until August) című kisregényt, végül már demenciával küzdve, 2004-ben fejezte be a könyvet, mikor az ötödik verziót véglegessé nyilvánította.

Ezután azonban úgy döntött, hogy az Ana Magdalena nevű házas asszony titkos szexuális életét öt rövid történetben bemutató regény nem elég jó, és meg kell semmisíteni.

A mágikus realizmus egyik úttörőjének tartott, irodalmi Nobel-díjas kolumbiai író 2014-ben hunyt el, ekkor a regény több száz oldalnyi vázlata és jegyzete a Texasi Egyetem Harry Ransom Központjába került, hogy ott majdnem feledésbe is merüljön. Marquez fiai, Rodrigo és Gonzalo azonban most úgy határoztak, apjuk halálának tizedik évfordulójára kívánsága ellenére mégis publikálják a kisregényt, ami ebben a hónapban jelenik majd meg – itthon a világpremierrel egy időben Scholz László fordításában lesz olvasható.

Az író fiatalabb fia, Gonzalo García Barcha a BBC rádióműsorában azt mondta, édesapja utolsó éveiben már nem volt abban a helyzetben, hogy meg tudja ítélni a művét, csak a hibákat látta benne. Gonzalo szerint a mű kifejezetten értékes darabja az író munkásságának, mert új oldalát mutatja meg.

„Biztosan nem akartuk megsemmisíteni. 2022-ben elolvastuk az egyik vázlatot, és nem is volt róla sok vita. Rájöttünk, hogy a könyv teljes, nem is kell sokat szerkeszteni rajta” – mondta.

Körülbelül három másodpercig gondolkodtunk rajta – vajon elárultuk a szüleinket, apánk kívánságát? És úgy döntöttünk, igen: ez árulás volt. De erre valók a gyerekek.

Szerinte a mű előbb-utóbb mindenképp kiadásra került volna, a család pedig azt szerette volna, ha olyan változat jelenik meg, amelyet ők is jóváhagytak, és amely védi a szerző jogait.

A Száz év magány és a Szerelem Kolera idején írója nem az első, akinek kérése ellenére végül halála után kiadják a művét, ennek a lépésnek komoly irodalmi hagyománya van. Hogy csak egy példát említsünk, Franz Kafka halála előtt arra kérte barátját, hogy az összes művét égesse el, ehelyett Max Brod inkább publikálta A pert is tartalmazó kötetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik