Kultúra

Veszélybe került Csukás István hagyatéka, és a Süsü új részeiből sem lesz sorozat

Zih Zsolt / 24.hu
Zih Zsolt / 24.hu

Méltatlanul bánik az utókor Csukás István, a Süsü, a sárkány és a Pom Pom meséi írójának örökségével. A Kossuth-díjas író négy éve, 2020. február 24-én hunyt el 83 éves korában, ám hagyatékát az örökösök azóta sem gondozzák, kéziratai nem kerültek múzeumba, és hiába fejezte be a Süsü, a sárkány új részeit halála előtt, azokból sem készült új tévésorozat, írja a Blikk.

Csukás István gondosan őrizte díjait, kéziratait és minden egyéb, a pályájával kapcsolatos tárgyi emlékét, ám az örökösei sokáig nem tudtak megállapodni a hagyaték további sorsáról, és hiába ígérték oda ezeket a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, az intézmény arról tájékoztatta a lapot, hogy egyelőre még folyamatban van az intézmény számára szánt gyűjtemény feldolgozása.

Az írónak sikerült még halála előtt befejeznie a Süsü új epizódjait, Süsüke világot lát címen, amelyek a híres egyfejű kisfiának új kalandjait mutatják be. Csukás a bábfilmsorozathoz tizenhárom epizódot írt, a mese felhasználási jogait akkor az MTVA 26 millió forintért vásárolta meg tőle. Sorozat azonban azóta sem készült ebből, és a Blikk erre vonatkozó kérdésére az MTVA nem is reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik