Kultúra

Elkészült a magyaros szecesszió egyik fő műve, a marosvásárhelyi Kultúrpalota felújítása

Az épület száztizenegy éve nem volt ilyen szép.

Átadták csütörtökön a felújított marosvásárhelyi Kultúrpalotát: a négy évig tartó felújítási és restaurálási munkálatok alatt teljesen megújult Erdély egyik legfontosabb műemlék épülete – írja az MTI.

Az erdélyi város főterén álló szecessziós palota megújult tükörtermében tartott kétnyelvű, román és magyar átadási ünnepségen Péter Ferenc (RMDSZ), az épületet fenntartó Maros megyei közgyűlés elnöke előbb kiemelkedő eseménynek nevezte a megújulást, majd felidézte a munkálatok kezdetét, a buktatókat, majd a műemléki státusszal járó kötöttségeket is, végül pedig hozzátette:

a Kultúrpalota úgy tökéletes, ahogy azt több mint száz évvel ezelőtt megálmodta és felépítette nekünk Bernády György polgármester. Nekünk annyi a dolgunk, hogy vigyázzunk rá, és megtartva évszázados patináját, a mai kor igényeinek megfelelően végezzük rajta a beavatkozásokat.

A kiállítóterek felújítása még zajlik, idén azonban ez is lezárul, így az épület teljes egészében használható lesz.

MTI/Kiss Gábor

Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója beszédében rámutatott: a palota 111 éve szolgál művelődési célokat, és legutóbb valószínűleg felavatásakor volt olyan szép, mint most. A szakember hozzátette: Marosvásárhely “márkajegyének” szépségét a bécsi újságok is dicsérték, míg a művészettörténészek a közép-európai szecesszió kiemelkedő alkotásának tartják.

A Kultúrpalota azonban nemcsak rendkívül összetett ikonográfiai programmal, szimbólumkészlettel operáló építészeti remekmű, iparművészeti és képzőművészeti értékek hordozója, hanem intézmény, pontosabban intézményegyüttes is

– mondta, majd arról beszélt, hogy az épület eredeti funkciói többnyire megmaradtak, hiszen ma is múzeum, könyvtár és filharmónia működik benne.

Az A kategóriás műemlék a Regionális Operatív Program keretében újult meg. A beruházás összértéke 10,9 millió lej (834 millió forint), ebből mintegy 6 millió lej (459 millió forint) volt az uniós támogatás.

A Marosvásárhely híres városépítő polgármestere, Bernády György által építtetett szecessziós ingatlan felújítására 2017-ben írták alá a támogatási szerződést. A munkálatok 2019-ben kezdődtek el, de a folyamatos késések miatt a megyei közgyűlés szerződést bontott a kivitelezővel, majd másik cégre bízta a munkát.

Az  elmúlt években felújították az épület főhomlokzatait, külső nyílászáróit, a főbejárat villamos berendezéseit, a megyei könyvtár udvarának kerítését. A tetőszerkezetét is megjavították, a sérült cserepeket, kúpcserepeket és csúcsdíszeket a pécsi Zsolnay-gyár által gyártott, az eredetivel megegyező kerámiaelemekkel pótolták. Restaurálták emellett a homlokzati fém díszítőelemeket és feliratokat, valamint a külső kőelemeket és mozaikokat is. A palota leglátványosabb részének tartott tükörteremben felújították a belső burkolatokat, helyreállították a falak, oszlopok és mennyezet eredeti díszítését, felújították a vászonképeket, a lámpákat, a lambériát és a parkettát. Belső javításokat végeztek a megyei könyvtár lépcsőházában, míg a koncertteremben megjavították az orgonát.

A Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján 1911 és 1913 között épült háromemeletes palota homlokzatát Körösfői-Kriesch Aladár A magyar kultúra apoteózisa című mozaikja díszíti. A négy bejárati ajtó fölötti bronzreliefek Liszt Ferencet, Szent Erzsébet legendáját, a két Bolyait, Aranka György írót és az első Nyelvművelő Társaság megalapítását, illetve Erkel Ferenc Bánk bán című operájának egyik képét jelenítik meg.

Az épületben hangversenyterem, kiállítóterek és több reprezentatív terem is található. Ezek közül a legszebb a tükörterem, amit tizenkét, a székely mondavilág és népballadák jellegzetes képeit megörökítő üvegablak díszít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik