Kultúra

Meghalt Richard Lewis, a Félig üres színésze

Chris DELMAS / AFP
Chris DELMAS / AFP
76 éves volt.

Kedd éjjel meghalt Los Angeles-i otthonában Richard Lewis amerikai humorista és színész, halálát szívroham okozta – írja a BBC. Lewis tavaly áprilisban jelentette be, hogy Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála és emiatt visszavonul a stand up-fellépésektől.

A brooklyni születésű színész a 70-es években szerzett nevet magának a New York-i stand up klubokban és tévés fellépéseivel. Vicceinek egyik fő témája saját neurózisa és hipochondriája volt, amivel ki is érdemelte „A fájdalom hercege” becenevet. Egy ízben a szorongás Descartjának nevezte magát, akinek fő filozófiai tétele: „szorongok, tehát vagyok”.

A 80-as évektől lett igazán népszerű, pengeéles humora miatt gyakran tűnt fel talk show-k vendégeként David Lettermannél vagy Jay Lenónál, és szerepelt népszerű sorozatokban. Legtesthezállóbb szerepét Larry David régóta futó HBO-sorozatában, a Félig üresben kapta meg 2000-től kezdve, ahol önmaga némileg fikcionalizált verzióját játszotta. A 11. évadban ugyan nem tudott szerepelni műtétei miatt, de a sorozat jelenleg is futó 12., utolsóként meghirdetett évadába visszatért.

Richarddal ugyanabban a kórházban születtünk pár nap különbséggel, és életem nagy része során olyan volt számomra, mint egy fivér. Megvolt benne az a ritka együttállás, hogy ő a legviccesebb és a legszeretetreméltóbb ember egyszerre. Ma viszont megríkatott, és ezt soha nem bocsátom meg neki

– írta jellegzetes stílusában Larry David a Lewis halála kapcsán kiadott közleményben. A kedden elhunyt humoristáról sokan emlékeztek meg meleg szavakkal a közösségi médiában, többek között Jon Stewart, Bill Burr és Ringo Starr is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik