Kultúra

Bűnösnek találták a Run-DMC sztárjának meggyilkolásával vádolt férfiakat

MATT CAMPBELL / AFP
MATT CAMPBELL / AFP

Több mint húsz évvel azután, hogy a Run-DMC DJ-jét, Jam Master Jay-t, született Jason Mizellt agyonlőtték queensi stúdiójában, két férfit elítéltek a gyilkosságért. Kedden egy brooklyni bíróság esküdtszéke meghozta a régóta várt döntést a hetekig tartó tanúvallomások után.

A New York Times beszámolója szerint a Mizell keresztfiaként azonosított ifjabb Karl Jordant vádolták meg azzal, hogy elsütötte a pisztolyt, amely megölte a DJ-t. A szövetségi ügyészek Ronald Washingtont is bűnösnek találták abban, hogy Jordannel együtt hajtotta végre a gyilkosságot bosszúból, miután a férfipáros megtudta, hogy kihagyták őket egy drogüzletből. Az ügyészek azzal érveltek, hogy a férfiak egy harmadik embert, Jay Bryantet is beszervezték, akit egy külön, 2026-ra kitűzött perben fognak bíróság elé állítani.

Bár a Run-DMC a drogkultúra ellen szólalt fel, Mizell – amikor az együttes népszerűsége már halványulni kezdett – közvetítőként bekapcsolódott a kokainügyletekbe, hogy támogassa saját és a hozzá közel állók életmódját. Jordan, aki akkor 18 éves volt, és Washington azt hitték, hogy egy közel 200 000 dolláros üzletben vesznek részt, és dühösek voltak, amikor kihagyták őket. Azt tervelték ki, hogy megölik Mizellt, miután üres kézzel maradtak.

Jam Master Jay 37 éves volt, amikor 2002 októberében fejbe lőtték a New York-i Queensben lévő stúdiójában. Ő volt a hiphop úttörőjének tartott Run-DMC egyik harmada, amely olyan 1980-as évekbeli számairól ismert, mint az It’s Tricky, az It’s Like That és az Aerosmith-kollaboráció Walk This Way.

Jordan és Washington egyaránt minimum húsz évre számíthat, a hivatalos ítélethirdetést egy későbbi időpontra tűzték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik