Kultúra

Donna Summer özvegye szerint Kanye West ellopta az énekesnő slágerét

JULIEN DE ROSA / AFP
JULIEN DE ROSA / AFP

Donna Summer örököse pert indított Kanye West és Ty Dolla $ign ellen, azt állítva, hogy a zenészek „úgy döntöttek, hogy egyszerűen ellopják” az I Feel Love című dalát, és „engedély nélkül felhasználják” a Vultures című albumukon. A pert Bruce Sudano, Summer özvegye és hagyatékának végrehajtója indította. Azt állítja, hogy a páros nem kapott engedélyt az I Feel Love felhasználására a Good (Don’t Die) című dalukhoz, amelyet a Summer-örökös korábbi panaszát követően eltávolítottak a streamingszolgáltatásokból.

A perben az áll, hogy West és Ty Dolla $ign januárban, a Vultures február 10-i megjelenése előtt kérték, hadd használhassák az I Feel Love-ot hangmintaként. Summer örököse elutasította a kérést, arra hivatkozva, hogy az I Feel Love hatalmas kereskedelmi értéke mellett „Summer öröksége is károsodhat. West ellentmondásos közszereplőként ismert, akinek a viselkedése számos márkát és üzleti partnert arra késztetett, hogy elhatárolódjon tőle … a Summer hagyaték meg akarta védeni az értékes szellemi tulajdont … a Westet övező negatív publicitással való bármilyen nyilvános összefüggéstől” – utalva arra, hogy az Adidas, a Gap és mások megszakították a kapcsolatot Westtel, miután 2022-ben antiszemita megjegyzéseket tett.

A perben azt állítják, hogy West és Ty Dolla $ign ezután a Universal Music Groupon keresztül kértek engedélyt, de ismét elutasították őket. Hozzáteszik:

Az ismételt elutasítások ellenére West és vádlott-társai úgy próbálták megkerülni ezt az akadályt, hogy helyette engedély nélkül használták a dalt. West és vádlott-társai a dal ikonikus dallamát használták fel a jogsértő daluk felütéseként, és lényegében szinte szó szerint újra felvették az I Feel Love kulcsfontosságú, azonnal felismerhető részeit egy Summerhez hasonló énekesnővel, a dalszöveg enyhe változtatásával (szintén engedély nélkül).

A felperesek azt állítják, hogy a kereset „többről szól, mint arról, hogy az alperesek nem fizették meg a megfelelő licencdíjat más zenei tulajdonának felhasználásáért. Arról is szól, hogy a művészeknek joguk van eldönteni, hogyan használják fel és mutatják be műveiket a nyilvánosságnak, és hogy meg kell akadályozni, hogy bárki egyszerűen ellopja a kreatív alkotásokat, ha nem tudja biztosítani a felhasználás jogát legálisan”.

A Vulturest a megjelenés előtt más problémák is sújtották. Ozzy Osbourne azt mondta, hogy nem adott engedélyt Westnek arra, hogy egy Black Sabbath-dal hangmintáját használja, „mert antiszemita, és sokaknak okozott mérhetetlen szívfájdalmat”; Nicki Minaj pedig megakadályozta a New Body című dal kiadását, amelyen ő is közreműködött, és amely korábban kiszivárgott, mondván: „Miért adnék ki egy olyan dalt, ami már három éve kint van?”. Az album megjelenésének eredeti, december 15-i dátumát is gyakran elhalasztották. Ettől függetlenül a Vultures kereskedelmi sikert aratott, a Carnival című szám jelenleg a második legnépszerűbb dal világszerte a Spotify-on, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik