Kultúra

Meghalt Kenneth Mitchell, a Star Trek és a Marvel Kapitány színésze

Paul Archuleta / FilmMagic / Getty Images
Paul Archuleta / FilmMagic / Getty Images
A színész mindössze 49 éves volt, több mint öt éve ALS-ben szenvedett.

Negyvenkilenc évesen meghalt Kenneth Mitchell amerikai színész, aki olyan filmekben játszott, mint a Marvel Kapitány vagy a Star Trek: Discovery című sorozat. Mitchellnél évekkel ezelőtt amiotrófiás laterálszklerózist (ALS) diagnosztizáltak.

A színész halálhírét a hivatalos Instagram-profilján jelentette be a családja, amelyben azt írták,

Ken öt és fél éven át küzdött az ALS borzasztó kihívásaival. Hűen magához sikerült kellő méltósággal és elkötelezettséggel felümelekednie ezen, hogy teljes és örömteli életet éljen. Azon elv alapján élt, hogy minden nap egy ajándék, és sosem vagyunk egyedül. Élete ékes példája annak, hogy szeretetben, humorban, könyörületben és a közösség szellemében élhetünk igazán teljes életet.

A posztban azt is hozzátették, hogy Mitchell kérése alapján a felajánlásokat és adományokat az ALS-kutatásra vagy a gyermekei megsegítésére ajánlják fel a gyászolók.

Mitchell elsősorban sorozatokban játszott, szinte az összes ismertebb alkotásban volt egy-egy epizódszerepe (CSI: Miami, Castle, Grace klinika, NCIS, Hawaii Five-O). 2006-ban megkapta a Jericho főszerepét, amelyben két évadon keresztül alakította a központi karaktert. Kurt Russell mellett jéghokisként tűnt fel a Csoda a jégen című filmben, a Marvel Kapitányban pedig ő játszotta a címszereplő édesapját. 2017-ben a Star Trek: Discoveryben tűnt fel, a sorozatban több karaktert is alakított, a harmadik évadban Aurelliót, egy kerekesszékes karaktert – ekkor már maga Mitchell a való életben is használta a segédeszközt. A diagnózist 2020-ben hozta nyilvánosságra.

Az ALS gyógyíthatatlan idegrendszeri rendellenesség, amely során elpusztulnak az agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek, ezáltal a beteg fokozatosan veszíti el mozgásképességét, és az olyan, létfenntartásért felelős izmokat, mint például a légzőizmok. Az egyik legismertebb ALS-beteg Stephen Hawking volt, idehaza Karsai Dániel állapota és az aktív eutanázia kérdése miatt került középpontba a betegség.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kenneth Mitchell (@mr_kenneth_mitchell) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik