Kultúra

César-díj: Tarolt az Egy zuhanás anatómiája, a Négy nővér rendezője a gázai gyerekek „lemészárlása” ellen szólalt fel

Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP
Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP

Tarolt az Egy zuhanás anatómiája a César-díj kiosztóján. A Justine Triet rendezésében készült lélektani krimit hat kategóriában díjazta péntek este a francia filmakadémia. A tavalyi cannes-i fesztiválon az Arany Pálmát is elnyert film kapta meg a legjobb filmnek, a legjobb rendezésnek, a legjobb forgatókönyvnek (Justine Triet és Arthur Harari), a legjobb férfi mellékszereplőnek (Swann Arlaud), a legjobb vágásnak (Laurent Sénéchal) járó elismerést. A film főszerepét alakító, német Sandra Hüller a legjobb színésznőnek járó szobrot vehette át.

„Szeretném ezt a Césart minden olyan nőnek ajánlani, akik csapdában érzik magukat a döntéseikben, a magányukban, azoknak, akik soknak érzik magukat, és azoknak, akik úgy érzik, hogy kevesek, azoknak, akik sikeresek és azoknak, akik elbuknak, és végül azoknak, akiket megbántottak, és azoknak, akiknek sikerül felszabadulniuk azzal, hogy kimondták a véleményüket. És azoknak is, akiknek ez nem sikerül” – mondta a rendező a díj átvételekor az MTI tudósítása szerint. Tárgyalótermi drámája (kritikánk), amelyet eddig több mint másfél millióan láttak a francia mozikban, több kategóriában jelölt az idei Oscar-díjak versenyében is.

A legjobb dokumentumfilm a Négy nővér című tunéziai-francia film lett, Kaouther Ben Hania rendezésében (kritikánk). A film egy tunéziai csonka családról szól, és bemutatja, mi indította rá a két idősebb lánytestvért, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Ben Hania köszönőbeszédében az izraeli–palesztin konfliktusban is beszélt, és a gázai Egészségügyi Minisztérium adatait idézte arról, hogy már tízezer palesztin gyerek halt meg a háborúban.

Vége kell legyen a mészárlásnak

– jelentette ki a Deadline cikke szerint Ben Hania, akit ugyancsak Oscar-díjra jelöltek a Négy nővérért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik