Kultúra

Alföldi Róbert: A választások után azt éreztem, semmi értelme nem volt annak, amit előtte nyomtam

Varga Jennifer / 24.hu
Interjú Alföldi Róbert színésszel 2023. október 31-én a Centrál Színházban., Image: 818657589, Fotó: Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Interjú Alföldi Róbert színésszel 2023. október 31-én a Centrál Színházban., Image: 818657589, Fotó: Varga Jennifer / 24.hu

Ha az ember azt érzi, hogy semmi értelme nincs annak amit csinál, akkor elmegy a kedve. A választások után azt éreztem, hogy semmi értelme nem volt annak, amit én előtte nyomtam. Teljes mellszélességgel. El kell fogadni, hogy amit én gondolok arról, hogy milyen egy demokratikus ország, hogy az miként tudna működni, az egy kisebbségi gondolat. Én mindent megtettem azért, hogy ez ne maradjon kisebbségben. Nem sikerült, nagyon nem.

– mondta Alföldi Róbert a Népszavának adott interjújában. Annak apropóján beszélt, hogy Az ügynök halála című drámát rendezi a Centrál Színházban. A beszélgetésben kitértek a közéleti kérdésekre, s Alföldi rögzítette, nem szeretne ebbe több energiát és érzelmet beletenni, mert szerinte bebizonyosodott, hogy annak a gondolkodásnak, amit képvisel, nincs létjogosultsága. Mint mondta, mindenki a saját szövegét löki, és semmiféle átjárás nincs az eltérő álláspontok között.

A darab kapcsán szóba került, hogy 20 évvel korábban már megrendezte, Alföldi azonban arról beszélt, attól, hogy egyszer dolgozott már a darabbal, nem végez vele örökre, hiszen változik az ember, más mondanivalója lehet a történettel, mint korábban. Jelezte, hogy következő munkájaként újra Hamletet is rendez majd, immár harmadszor.

Megkérdezték arról is, kibírná-e színház nélkül, mire azt mondta, fontos az, hogy az ember szembe nézzen azzal, tud-e még hiteles lenni, s nagyon fontos, hogy képes legyen megőrizni a frissességét és a jelenidejűségét. Arra a felvetésre, hogy ezt például a mesterek meghívásával kontrollálja-e, így felelt:

Mesterek már nincsenek. Meghaltak. Nincsenek itt. Elmentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik