Kultúra

Először nyílik meg a teljes Biodóm a nagyközönség előtt, fénykiállítást tartanak

Fővárosi Állat- és Növénykert
Fővárosi Állat- és Növénykert

Néhány hétre különleges fényművészeti alkotások tárlatává változik a Budapesti Állatkert Biodómja – olvasható az állatkert közleményében.

A március 1-jén nyíló, Fénydóm című kiállításon hazai és külföldi fényművészek egyedülálló alkotásait lehet majd megcsodálni, egyúttal először nyílik rá lehetőség, hogy a nagyközönség szinte teljes egészében bejárhassa a különleges építmény belső tereit. Kisebb csoportos sétákkal ugyan eddig is be lehetett jutni a Biodómba, az új kiállítás azonban az első, ami lényegében a teljes bemutatóteret használja, a fényművészeti installációk ugyanis kifejezetten a Biodóm tereibe készültek.

Több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel keltik életre a fényművészek alkotásaikat, melyek mindegyikét valamilyen természeti jelenség inspirálta. Az installációk a különleges helyszínt is kihasználják, például a közlemény ígérete szerint a cápák számára tervezett, hárommillió literes óriási akvárium is varázslatos fényművészeti alkotássá lényegül át.

A Fénydóm az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű fényművész, Karl Kola is.

A közlemény szerint a Fénydóm megrendezése is része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával.

A kiállítás március 17-ig lesz látogatható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik