Kultúra

Újra megvizsgálják, hogy ötven éve megmérgezték-e a Nobel-díjas Pablo Nerudát

AFP
Pablo Neruda és felesége
AFP
Pablo Neruda és felesége
A chlilei költőt 2013-ban exhumálták, azóta sem jutott nyugvópontra az ügy.

Egy chilei fellebbviteli bíróság kedden bejelentett döntése szerint újraindítják a több mint ötven éve elhunyt Pablo Neruda Nobel-díjas költő halála körülményeinek kivizsgálását – írja az MTI.

A halotti bizonyítvány szerint Neruda halálát prosztatarák szövődményei okozták, de a költő sofőrje évtizedekig hangoztatta, hogy megmérgezték.

Rodolfo Reyes, Neruda unokaöccse tavaly februárban jelentette be, hogy kanadai, dán és chilei igazságügyi szakértők bizonyítékokat találtak a mérgezésre. Egy chilei bíróság azonban decemberben elutasította, hogy újra megnyissák az ügyet arra hivatkozva, hogy egy újabb vizsgálat nem vezetne sehova.

Reyes arra alapozta beadványát, hogy a dán és kanadai törvényszéki vizsgálatok a költő maradványaiban egy erős méreg, a Cloristridium botulinum nagy mennyiségű jelenlétét mutatták ki, ami idegrendszeri bénulást és halált okozhat.

A santiagói fellebbviteli bíróság kedden visszavonta a korábbi bírói határozatot, és elrendelte azoknak a vizsgálatoknak a lefolytatását, amelyeket Reyes beadványában kért. Ezek között a halotti bizonyítvány szövegének elemzése, a már elvégzett vizsgálati eredmények metaanalízise és egy Clostridium botulinum-szakértő nyilatkozatának bekérése is szerepel.

A baloldali író – Salvador Allende szocialista elnök barátja – 12 nappal az Augusto Pinochet által vezetett 1973-as katonai hatalomátvétel után, 69 éves korában halt meg. A junta által kiadott halotti jelentésben prosztatarák szerepelt a halál okaként, azonban
sokak szerint Nerudát megölték.

Pablo Neruda holttestét 2013-ban exhumálták. Az akkor végzett vizsgálatok során nem találták meg toxikus anyag nyomait a csontjaiban. Ugyanakkor a chilei kormány 2015-ben bejelentette, hogy „nagy valószínűséggel idegenkezűség” állhat a költő halála hátterében.

Nerudát egy nappal Mexikóba tervezett utazása előtt szállították mentővel egy santiagói klinikára, ahol rákbetegsége miatt kezelték. A kórházban halt meg 1973. szeptember 23-án.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik