Kultúra

Kiborultak a görögök, amiért a Netflix melegként ábrázolja Nagy Sándort

Az ügy már a görög parlamentben is téma, a kulturális miniszter vérlázítónak nevezte a sorozatot.

Élénk vita alakult ki Görögországban a nemrég a Netflixen debütáló Nagy Sándor: Egy isten születése című sorozattal kapcsolatban, Lina Mendoni, Görögország kulturális minisztere hihetetlenül ócska fikciónak nevezte az alkotást, amely hemzseg a történelemhamisítástól.

Mendoninál az verte ki a biztosítékot, hogy a sorozat szerint a hódító romantikus kapcsolatban állt legjobb barátjával, Héfaisztonnal.

A forrásokban nem esik említés arról, hogy átlépték volna az Arisztotelész által barátságként definiált kapcsolatuk határát

– nyilatkozta a miniszter. Azt is hozzátette azonban, hogy a szerelemnek és a szeretetnek egészen más dimenziói voltak ismertek az ókorban, emiatt 2300 évvel később szinte lehetetlen megítélni a mai normák szerint, milyen kapcsolat volt a két férfi között. Hozzátette azonban: „Nagy Sándornak 2300 éve se volt, és most sincs szüksége egy kéretlen védelmezőre, aki történelmi megítélését, személyiségét és erkölcsiségét érintően akar beavatkozni a történetébe.”

A jobboldali Niki párt elnöke, Dimitrisz Natsziosz is osztotta a véleményét, ő sajnálatosnak, elfogadhatatlannak és történelmietlennek nevezte a sorozatot hozzátéve, hogy azt a szerinte nem bizonyított tényt közvetíti, miszerint a homoszexualitás elfogadott volt az ókorban.

De nem csak ők háborodtak fel: az Eleftheros Typosban megjelent véleménycikkben például az áll, hogy a sorozat elferdíti az igazságot, amiért Oliver Stone-t teszik felelőssé, aki a 2004-ben bemutatott Nagy Sándor, a hódítóval elindította az „egész propagandát Nagy Sándor homoszexualitásával kapcsolatban.” A sorozatnak emellett felróják, hogy tele van történelmi pontatlanságokkal, amely „a rendező hanyagságát és a forgatókönyv ócskaságát demonstrálják.”

Mendonit arról is kérdezték, hogy fontolgatnak-e jogi lépéseket a Netflix felé, ám a miniszter egyértelműen kijelentette: a görög alkotmány a 19. század óta védi a művészetek szabadságát, így szó sem lehet cenzúráról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik