Kultúra

A nácikkal szembeszálló berlini ellenállókról készült film, itt az előzetese

In Liebe, Eure Hilde
In Liebe, Eure Hilde
A második világháború derekán játszódó film a Berlinalén mutatkozott be.

Szombaton, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartották az In Liebe, Eure Hilde című német film világpremierjét, aminek középpontjában egy csapatnyi, a nácikkal szembeszálló berlini fiatal áll – írja a Variety.

Az Andreas Dresen által rendezett kétórás filmben a kommunizmussal szimpatizáló csoport, a Die Rote Kappelle (A Vörös Zenekar) két tagját, Hilde és Hans Coppit követhetjük – őket a Babylon Berlin két fontos arca, Liv Lisa Fries és Johannes Hegemann játssza – nyomon, egészen addig, míg a nácik sorban nem csapnak le rájuk, és nem állítják őket hadbíróság elé.

A Vörös Zenekarnak 1942-1943 fordulóján több mint ötven tagját végezték ki a berlini Plötzensee börtönben, köztük Coppiékat is. Hilde röviddel halála előtt, a cellájában fiút szült: ő ma is él, sőt, a

szvasztikákat, Gestapo-egyenruhákat, fekete bőr egyenruhákat, illetve sebhelyes arcokat szándékosan nem mutató

film születéséből is kivette a részét.

A Varietynek adott interjújában Dresen arról mesélt, hogy ez nyilvánvalóan szándékos, hiszen egyáltalán nem akart steril, a történelmi filmeket körüllengő hangulatot idéző filmet csinálni, azt azonban fontosnak tartotta, hogy minden szinte normálisnak tűnjön, így az elfogásuk előtt Hans, Hilde, illetve a barátaik piknikeznek, isznak, táncolnak, és élvezik az életet.

Az volt a célom, hogy […] olyan közel hozzam őket hozzánk, amennyire csak lehet, így azt érezzük, akár a mi partnereink, vagy barátaink is lehetnének. Ezek fiatal emberek: szerelmesek lesznek, úszni mennek, vannak szomorú pillanataik. Néha úgy tűnik, mintha éppen nyaralnának, mert nem éjjel-nappal harcos ellenállók. Legtöbbeknek megvannak a saját álmaik, csaádot akarnak, Hilda pedig anya lesz. Ez volt nekem a fontos: hogy annyira átlagosnak mutassam őket, amennyire csak lehet.

– mondta.

Az In Liebe, Eure Hilde előzetese itt látható:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik