Kultúra

Százas papírzsepit ajánl a Petőfi-filmhez a forgatókönyvíró

Fórum Hungary
Fórum Hungary

„Százas papírzsepit kell vinni hozzá. Nagyon megható, de vicces is.”

– mondta az Indexnek adott interjúban Kis-Szabó Márk, aki Rákay Philippel és Szente Vajkkal együtt jegyzi a március 14-én érkező Most vagy soha! című nagyszabású történelmi filmet. Kis-Szabó már látta a végeredményt, ami szerinte felveszi a versenyt a nagy nemzetközi alkotásokkal.

Régi vágya volt, hogy történelmi filmet írjon, korábban fejlesztett egy mohácsi csatáról és egy Hunyadi Mátyás gyerekkoráról szóló forgatókönyvet is a Nemzeti Filmalapnál. Bár ezek végül nem valósultak meg, jó referenciának bizonyultak, ahogy a tavalyi Hadik is, amelynek készítésében szintén részt vett.

„Mindig is nagy álmom volt, hogy történelmi filmet írjak, de úgy gondoltam, hogy Magyarországon sosem lesznek ilyen filmek, mert ez a legdrágább műfaj” – mondta. Abban nem tévedett, hogy drága műfaj ez, a Petőfi-filmnek is nevezett alkotás összesen több mint 6 milliárd forint támogatásból készül, ezzel minden idők legdrágább magyar filmje. Ezzel az újonnan készülő magyar történelmi filmek első fázisa Kis-Szabó szerint lezárult, hiszen korábban csak tanulgatták, hogyan kell ezt csinálni, nem volt meg a jó megközelítési módszer a történelmi figurákhoz.

Néha túlrajongjuk őket, néha meg túl kritikusak vagyunk. Meg kell tanulnunk, hogy miképpen kezeljük a történelmi személyeinket, de szerintem ahogy ennek a filmnek sikerült ezt eltalálni, az ilyen értelemben fordulópontot jelent. Jó lenne majd ezen a szinten maradni, és még néhány hasonló színvonalú produkciót készíteni.

A film készítői fontosnak tartották a történelmi háttér alapos ismeretét, Kis-Szabó Márk elmondása szerint rengeteget olvasott, így szerinte az olyan homályos részeket is ki tudták következtetni, amikről nincs írásos beszámoló. Például Vasvári és Irinyi beszédei nem maradtak fent, de a könyveik elolvasása után a karakterüket és a kifejezésmódjukat felhasználva írta meg a filmben elmondott soraikat.

„Ebből a moziból össze lehet vágni egy másik filmet is, amely elmondja március 15. történetét úgy, ahogy a valóságban volt. Amire van bizonyíték, azt úgy csináltuk meg, amire viszont nincs, azzal tudtunk játszani, de akkor is olyan kutatásokból indultunk ki, amelyek alátámaszthatják azt, amit a filmben látunk. Az például, hogy az osztrákoknak titkos ügynökeik voltak, tény, ahogy az is, hogy akkor kezdett kiépülni a besúgói hálózat. Miért reagáltak úgy az osztrákok, ahogy? Itt miért nem küldtek katonákat az utcára, mint Bécsben? Itt jön aztán képbe a Horváth Lajos Ottó által játszott császári titkos ügynök figurája. Azt, hogy Petőfi elmondja-e a Nemzeti dalt a múzeumnál, nem fogom elárulni, de a történelmi tényeket követjük.”

– mondta el.

A filmet egy mondatban így foglalta össze:

Elég egy szikra, hogy minden lángra lobbanjon. Vagyis elég egyetlen ember, egy vers, hogy megváltoztasson mindent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik