Kultúra

L. Simon László a kegyelmi botrányról: Balog Zoltánnak követnie kellene a köztársasági elnök példáját

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI

A hvg.hu beszámolója szerint a Hír TV Vezércikk című műsorában beszélgettek tegnap a kegyelmi botrány kapcsán Balog Zoltán református püspök érintettségéről. A műsorvezető arról kérdezte a jelenlévőket, hogy Novák Katalin köztársasági elnök lemondása, és Varga Judit volt igazságügyi miniszter politikától való visszavonulása után mit szólnak ahhoz, hogy a református egyház döntéshozó grémiuma – esperes-gondnoki értekezlete – nem engedte lemondani Balog Zoltánt. L. Simon László erre így válaszolt:

Ez nem egy döntéshozó grémium, majd a zsinat lesz az. Itt gyakorlatilag egyetlenegy emberen múlott, hogy püspök marad, vagy nem: magán Balog Zoltánon. Az, hogy ő fölajánlja a lemondását egy olyan testületnek, amely ténylegesen nem rendelkezik döntési jogkörrel, az egy számomra nehezen értelmezhető kérdés.

L. Simon azt is elmondta, hogy szerinte tisztázni kell az ügyben Balog felelősségét, aki láthatólag elismerte azt, hiszen azt mondta, hogy hibázott – minden bizonnyal arra célozva, hogy a kegyelmi ügyben egyetértett az azt kezdeményezőkkel.

A Magyar Nemzeti Múzeum elbocsátott igazgatója szerint Novák felelős döntést hozott a lemondásával, ha pedig Balog tanácsadójaként valóban helyeselte, hogy a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatójának tetteit elleplezni segítő helyettes kegyelmet kapjon, akkor a felelősség egyértelmű.

Szerintem egy ilyen helyzetben morálisan az a jó megoldás, hogy követi a köztársasági elnöknek a példáját, és ő maga is lemond.

– mondta L. Simon László, aki szerint az is jelzésértékű, hogy a kérdés magát a református egyházat is megosztja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik