Kultúra

Meghalt Damo Suzuki, a legendás Can énekese

Vincenzo Buscemi / Getty Images
Vincenzo Buscemi / Getty Images

74 éves korában elhunyt Damo Suzuki, a japán származású énekes, aki a Can nevű úttörő krautrock együttes frontembere volt a zenekar klasszikus korszakában. Suzuki halálát szombat délután erősítették meg a Can Instagramján keresztül. Bár halálának okát nem közölték, a kölni zenésznél 2014-ben diagnosztizáltak vastagbélrákot .

Nagy szomorúsággal kell bejelentenünk, hogy csodálatos barátunk, Damo Suzuki tegnap, 2024. február 9-én, pénteken elhunyt

– állt a Can által közzétett üzenetben, mely arra is utalt, hogy az együttes alapító tagjai – Jaki Liebezeit, Holger Czukay, valamint a gitáros Michael Karoli – mind megelőzték Suzukit halálukkal. A zenekarból ma már csak a billentyűs Irmin Schmidt él.

A Tokiótól délre fekvő Kanagawa prefektúrában született Kenji Suzuki, az énekes tinédzserként hagyta el Japánt, hogy beutazza Európát és hippikommunákban éljen. 1970-ben a Can alapító tagjai, Czukay és Liebezeit észrevették Suzukit, amint utcazenészként játszik München bohém Schwabing negyedében, és még aznap este elhívták, hogy lépjen fel velük. Improvizatív éneklési stílusa – melyben angol, japán és saját kitalált szavakat vegyített – hamar a Can hangzásának kulcsává vált.

1970 és 1973 között ő vezette a zenekart annak megkérdőjelezhetetlen csúcsán, beleértve egy olyan albumtriót, amely olyan merész és forradalmi, mint bármelyik a 20. századi rock kánonban: Tago Mago, Ege Bamyasi és a Future Days. David Bowie, a Radiohead és a Talking Heads mindannyian hatásként említették a német együttest, melynek hatása a mai napig érezhető.

Miután megnősült és csatlakozott a Jehova Tanúihoz, Suzuki 1973-ban elhagyta a Cant. Az 1980-as években több új zenekari projekttel bukkant fel újra, köztük a saját Damo Suzuki Banddel és egy lemezkiadóval, a Damo’s Net Workkel. Suzuki, akinél először 33 éves korában diagnosztizáltak rákot, 10 százalékos esélyt kapott a túlélésre, amikor 2014-ben vastagbélrákot diagnosztizáltak nála, derült ki egy 2022-es dokumentumfilmből, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik