Kultúra

Kollár-Klemencz Lászlóval indít dalköltő képzést az ELTE

Fotó: Mohos Márton
Fotó: Mohos Márton
A képzésen olyan művészek taníthatnak majd, mint Grecsó Krisztián, Szendrői Csaba vagy Háy János.

A 2024/25-ös tanévtől indul dalköltő szakirányú továbbképzés az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán – adta hírül az egyetem. A Kollár-Klemencz László író, zenész, dalköltő kezdeményezésére induló képzés célja, hogy „a dalköltészet – a zenei és irodalmi életben meghatározó értékeket teremtő és közvetítő magas művészeti műfaj – méltó helyet kapjon a kulturális szcénában.”

A továbbképzés másoddiplomás, 4 féléves, önköltséges, szakirányú művészeti képzés, ahol többek között kreatív dalszerzést, szövegírást, hangszerelési alapismereteket, dalkultúra-történetet hallgathatnak majd a résztvevők.

Az én misszióm, hogy a dalköltészet mint műfaj és önálló művészeti ág kikerüljön a szórakoztatóipar könnyűzenei konjunktúrája alól, és elfoglalja megbecsült helyét. Ebben a folyamatban a legfontosabb első lépés – a népzene és a jazz mintájára –, a dalköltészet legmagasabb szintű oktatása, az egyetemi képzésbe való integrálása. Az egyetemi oktatásban képzett dalköltők el fogják hozni a műfaj kiemelkedését és megbecsültségét is. Ez a dalköltő képzés hatással lesz nemcsak a kortárs zenére és irodalomra, hanem a kultúra más területeire – film, képzőművészet, színház – is, így hozzájárul az egész magyar kulturális élet színvonalának emeléséhez.

– mondta Kollár-Klemencz.

Az elméleti és gyakorlati ismeretek mellett a hallgatók a képzés során közös zenei produkciókat is létrehoznak majd. Az ELTE  tanárain kívül külsős kortárs dalszerzőket, költőket, írókat is bevonnak majd az oktatásba, többek között Balla Gergely, Dargay Marcell, Grecsó Krisztián, Háy János, Kemény Zsófi, Másik János, Menyhárt Jenő, Sebő Ferenc, Szendrői Csaba, Vígh Mihály felkérését tervezik.

A tanmenet kidolgozásában a Bölcsészettudományi Kar Művészetközvetítő és Zenei Intézetének, valamint Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének oktatói mellett részt vett Kollár-Klemencz László, Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója, továbbá Végső Zoltán zenekritikus, újságíró.

Hamarosan egyébként a Demeter Szilárd által megálmodott, egyetemi diplomát adó könnyűzenei képzés is elindul a Póka Egon Művészeti Akadémián.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik