Kultúra

Taylor Swift, ABBA és Harry Styles dalokat sem hallhatunk mostantól TikTokon

Michael Tran / AFP
Michael Tran / AFP
Lejárt az előadók kiadójával kötött licencszerződés, a korábbi videókat némítják, az újakhoz nem lesznek elérhetőek a dalok.

A zenészeket képviselő Universal Music Group (UMG) beváltotta fenyegetését, és miután nem sikerült megállapodni a TikTokkal, több száz előadó zenéit távolítatták el a rövid videós felületről: Taylor Swift, Harry Styles, The Weeknd, Olivia Rodrigo és az ABBA legtöbb száma már nem elérhető a platformon – írja a BBC.

A TikTokot használó UMG előadók többé nem posztolhatják saját zenéiket, az oldal legfelkapottabb tartalmai közül pedig jó párat csak némán nézhet mostantól a közönség.

A drasztikus lépésre azután szánta el magát a kiadó, hogy sikertelenül záródtak a két cég közötti fizetési tárgyalások. Állításuk szerint a TikTok töredékét akarta csak kifizetni az árnak, amit más közösségi oldalak fizetnek a dalokhoz való hozzáférésért, és a platform moderálási rendszerét is kritizálták, mert szerintük nem kezeli jól a zaklatűsok és gyűlöletbeszéd áradatát. A TikTok szerint viszont elferdítik az igazságot a tárgyalásokról: „szomorú és kiábrándító, hogy a Universal Music Group a saját kapzsiságát a művészek és dalszerzők érdekei fölé helyezi” – mondták, miután szerintük az UMG elsétált a TikTok kínálta lehetőségtől, amely ingyenes promóciós eszközként szolgál az általuk is képviselt tehetségek számára.

Mindenesetre a Universal által kiadott dalok már nem elérhetőek a platformon, ezzel például Ariana Grande és Katy Perry zenéinek nagy része is eltűnt a hivatalos oldalukról, de Billie Eilish-nak is csak egyetlen számát lehet már csak TikTokon hallgatni és felhasználni. A Barbie-filmhez készült What Was I Made For? című dalt ugyanis a Warner Music Group adta ki.

A Saltburn című film után TikTokon felkapott Murder on the Dancefloor című szám sem hallható már Sophie Ellis-Bextortól, de a letiltott zenék nem hivatalos, gyorsított vagy lassított változatai egyelőre továbbra is elérhetőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik