Kultúra

2025-től mégis lesz Fotóművészeti Múzeum Budapesten

MTVA/Róka László
MTVA/Róka László
A Városligetben ugyan nem kapott helyet, de a fasoron végül megvalósulhat a több mint 140 éve várt múzeum.

Eredetileg a Liget-projekt tervei között szerepelt a Fotómúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum is, győztes terveik nyilvánosságra is kerültek, de a kockaépületek állítólag nem nyerték el a miniszterelnök tetszését, így menniük kellett.

Most Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette, hogy végre méltó helyet kaphat az új intézmény, ami a tervek szerint a Városligettől nem messze, az egykori Klösz-villában nyitja majd meg kapuit 2025-ben. A magyar fotográfia kiemelkedő alakjának, Klösz Györgynek egykori villája és fotográfiai műhelye több mint háromezer négyzetméteres teret biztosít a múzeum számára, ahol a kiállítótér mellett szakkönyvtár, múzeumpedagógiai foglalkoztatók és szakmai rendezvények is helyet kapnak majd – írja az MTI.

A Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója, Baki Péter szerint az intézmény így 143 évvel azután valósul meg, hogy alapítását először kezdeményezték. „Veress Ferenc nemzetközi hírű fotográfus, a szakma első szaklapjának alapítója 1881-ben nyílt levelet fogalmazott meg egy budapesti fotográfiai múzeum létrehozása érdekében. Évtizedekkel később, 1957-ben a Magyar Nemzeti Galéria azzal utasította el a Magyar Fotóművészek Szövetsége kezdeményezését, a fotógyűjtemény bekerülését a múzeumba, hogy a fotóművészet nem tartozik a képzőművészetek körébe” – idézte fel.

A kurátor szerint ezúttal a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum végre a helyére kerül, ugyanis a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működik majd, a Magyar Fotográfiai Múzeum 700 ezer darabos kollekciója pedig közgyűjtemény lesz.

A gyűjtemény elsősorban a Magyarországon alkotott és alkotó fotográfusok műveit és tárgyait őrzi, de fontos részét képezik az itthonról elszármazott fotográfusok alkotásai, így például André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai, Martin Munkácsi, illetve Robert Capa fotográfiái is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik