Kultúra

A lvivi terület lett Ukrajna első régiója, amit teljesen megtisztítottak a szovjet emlékművektől

Stanislav Ivanov/Global Images Ukraine via Getty Images
A szovjet hősöknek állított kijevi emlékmű elbontásának egy 2023 őszi pillanata. A mű múzeumba került.
Stanislav Ivanov/Global Images Ukraine via Getty Images
A szovjet hősöknek állított kijevi emlékmű elbontásának egy 2023 őszi pillanata. A mű múzeumba került.
Csak tavaly 312-t távolítottak el.

A nyugat-ukrajnai Lviv megye lett a kelet-európai ország első régiója, amely az összes szovjet emlékművet eltávolította közterületeiről – közölte Makszim Kozickij, a megye kormányzója.

Ukrajnában az euroatlanti integrációt követelő 2014-es Majdan-tüntetések, és az ország ellen indított orosz fegyveres agresszió – a Krím elcsatolása és a Donyec-medencei konfliktus kirobbantása – után indult el az úgynevezett dekommunizáció folyamata, aminek első lépéseként, 2015 májusában egy minden szovjet jelkép használatát betiltó törvényt hoztak.

A mozgalom fő célja a végleges szakítás volt a szovjet múlt az ország 1991-es függetlenné válása után még megmaradt emlékeivel, de azt is fontosnak tartották, hogy a kommunista személyiségek helyett Ukrajna elismert embereinek – íróknak, költőknek, zeneszerzőknek és történelmi személyiségeknek – állítsanak emléket.

Az elmúlt években épp ezért tömegével bontottak le a szovjet időkben emelt emlékműveket, neveztek át településeket, utcákat és tereket, valamint távolítottak el szovjet jelképeket.

A 2022 februárjában kezdődött orosz invázió után indult el az úgynevezett orosztalanítási folyamat is, amelynek keretében eltávolították egyebek mellett II. Katalin orosz cárné szobrát Odesszában, Kijevben pedig a Lev Tolsztoj tér elnevezését Ukrán Hősök terére változtatták.

Ez az átalakulás érkezett most mérföldkőhöz: a lvivi területen mostanra ugyanis teljesen befejezték a dekommunizációs folyamatot, a lopatini kistérségben pedig lebontották az utolsó szovjet emlékművet is – jelentette ki a kormányzó, aki arról is beszámolt, hogy

egyedül 2023 folyamán 312 szobrot bontottak le a régióban.

A vezető hozzátette: a helyi költségvetésből egyetlen kopijkát sem költöttek ezekre, az eltávolításokat ugyanis a helyi lakosok adakozásaiból fedezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik