Kultúra

Meghalt Barkó György színművész

Pécsi Nemzeti Színház / Facebook
Pécsi Nemzeti Színház / Facebook
Kilencvenkét éves volt.

Kilencvenkét évesen elhunyt Barkó György színművész – tette közzé a hírt a Pécsi Nemzeti Színház.

A Brassó megyei Pürkerecen, 1931. július 18-án született Barkó elemi iskoláit szülőfalujában és Kommandón járta, majd nyolc évig volt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanulója. Művészeti pályáját Kolozsváron, a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben indította, aminek 1954-es elvégzése után harmincnégy éven át, 1988-ig volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja. Harag György társulatának vezető színészeként számtalan sikert aratott a színpadon, a következő év márciusában azonban Lengyel György meghívására áttelepült Pécsre, ahol nyugdíjazásáig a Pécsi Nemzeti Színház társulatát erősítette, de sok hazai filmszerepben is láthatta a közönség.

A nyolcszáznál is több darabban feltűnt művész a

drámai karakter szerepektől a klasszikus vígjátéki figurákon át, a zenés vígjátékok és a bohózatok jól ismert alakjait egyforma erővel, odaadással, alázattal formálta meg. Alakításait erős érzelmi, indulati telítettség jellemezte. Ugyanakkor groteszk humora is kitűnően érvényesült a modern drámai szerepek megformálásában

– írta a teátrum, ami közleményében hozzátette:

A színházra úgy kell tekinteni, mint a templomra. És úgy is kell viselkedni benne – ez a mondása mindannyiunk fülében élénken cseng, akik ismertük. Jó volt a közelében lenni, jó volt a kollégájának lenni. Kedvessége, szerény bölcsessége, józan gondolkodása, hatalmas szakmai tudása példaértékű volt.

A teljes nekrológ itt olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik