Kultúra

Beperli a múzeumot a művész, aki meztelenül szerepelt Marina Abramović egyik művében

MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance
MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance

Egy művész, aki meztelenül szerepelt a híres performanszművész, Marina Abramović egyik nagy nyilvánosságot kapott darabjában, beperelte a New York-i Modern Művészetek Múzeumát (MoMA), miután állítása szerint szexuálisan bántalmazták a 2010-es esemény során.

A CNN által megszerzett peranyagban John Bonafede azt állítja, hogy a MoMA nem tett eleget annak érdekében, hogy megvédje őt és meztelen művész társait a bántalmazástól. A kereset közel tizennégy évvel az előadások után érkezett. Bonafede szerepelt Abramović Imponderabilia című 2010-es művében, amelyben két művész teljesen meztelenül áll egy szűk ajtóban, miközben a látogatókat arra ösztönzik, hogy a két meztelen test közé szorulva lépjenek be a kiállításra.

Az Imponderabilia az A művész jelen van című nagyobb MoMA-kiállítás egyik része volt, amely Abramović nagyszabású pályafutását ünnepelte. Abramović munkáiban gyakran szerepelt meztelenség, mozdulatlanság és a nézőkkel való interakciók, amelyek célja, hogy a közönséget a nemekről, a szexualitásról és az emberi testről alkotott elképzeléseivel kapcsolatban kihívások elé állítsa.

Bonafede azt állította, hogy a kiállítás két és fél hónapos időtartama alatt öt múzeumlátogató hét alkalommal szexuálisan bántalmazta. Négyet jelentett a biztonságiaknak, és a MoMA munkatársai állítólag szemtanúi voltak az ötödik személy tetteinek. A kereset szerint ezeket a résztvevőket kitessékelték az előadásról. De a legtöbb helyreigazító intézkedés a bántalmazások után történt, állítja az előadóművész, és a MoMA semmit sem tett, hogy megvédje a művészeket attól, hogy egyáltalán bántalmazzák őket.

Az Imponderabilia több szereplője arról számolt be, hogy a 2010-es kiállítás során megtapogatták őket. Az egyikük 2010-ben a New York Timesnak elmondta, hogy egy vendég megfogta a hátsóját, egy másik pedig azt mondta a kiadványnak, hogy rajtakaptak egy résztvevőt, aki derékig érő fotót készített az előadók meztelen testéről. Ennek ellenére sok előadóművész azt mondta akkoriban, hogy a MoMA rendkívül éber volt a védelmükre tett erőfeszítéseiben. Bonafede-et nem idézte a cikk.

Abramović Imponderabilia című előadását eredetileg 1977-ben az olaszországi Bolognában, a Galleria Communale d’Arte Modernában állították színpadra Abramović és korábbi partnere, a néhai német performanszművész Ulay részvételével. A darabot 2023 decemberében a londoni Royal Academy of Artsban egy Abramović-retrospektív kiállítás keretében újra színpadra állították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik