Kultúra

Saját keresztfia lőhette le a Run-DMC sztárját

Charly TRIBALLEAU / AFP
Charly TRIBALLEAU / AFP

A Run-DMC DJ-jét, Jam Master Jayt több mint két évtizeddel ezelőtt keresztfia lőtte le, bosszúból, amiért kihagyta egy drogüzletből, állítja a New York-i ügyészség. A 40 éves Karl Jordan Jr. és egy másik férfi, az 59 éves Ronald Washington gyilkosság vádjával állt bíróság elé New Yorkban.

Hétfői nyitóbeszédeikben az ügyészek azt állították, hogy a páros olyan „kivégzést” hajtott végre, amelyet „a kapzsiság és a bosszú motivált”. Ügyvédeik azonban azt mondták az esküdteknek, hogy nem ők ölték meg az úttörő DJ-t.

Jam Master Jay, valódi nevén Jason Mizell 37 éves volt, amikor 2002 októberében fejbe lőtték a New York-i Queensben lévő stúdiójában. Ő volt a hiphop úttörőjének tartott Run-DMC egyik harmada, amely olyan 1980-as évekbeli számairól ismert, mint az It’s Tricky, az It’s Like That és az Aerosmith-kollaboráció Walk This Way.

Bár a Run-DMC a drogkultúra ellen szólalt fel, az ügyészek szerint azonban Mizell közvetítőként bekapcsolódott a kokainügyletekbe, hogy támogassa saját és a hozzá közel állók életmódját, amikor az együttes népszerűsége már halványulni kezdett. Az ügyészség szerint Jordan, aki akkor 18 éves volt, és Washington, egy barátjuk, aki Mizell nővérénél lakott, azt hitték, hogy egy közel 200 000 dolláros üzletben vesznek részt, és dühösek voltak, amikor kihagyták őket. Azt tervelték ki, hogy megölik Mizellt, miután üres kézzel maradtak – mondta Miranda Gonzalez New York-i ügyész az esküdtszéknek a Reuters hírügynökség szerint.

Egy másik férfi, Jay Bryant 2026-ban áll majd külön bíróság elé. Őt azzal vádolják, hogy a bejárati ajtón keresztül lépett be a stúdióba, és egy lezárt hátsó tűzgátló kijáraton keresztül engedte be Jordant és Washingtont, mielőtt Jordan állítólag egy kézifegyverrel lelőtte Mizellt. A vádlottak ügyvédei szerint azonban semmilyen bizonyíték nem támasztja alá Gonzalez teóriáját. A tárgyalás várhatóan négy hétig fog tartani, írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik