Kultúra

Triesztben és Izmirben is magyar filmeket díjaztak

Flashback Media
Blahó Gergely Az unoka című filmben.
Flashback Media
Blahó Gergely Az unoka című filmben.
Az Elfogy a levegő, a Larry és Az unoka is elnyerte a zsűri tetszését.

Két nemzetközi filmfesztivál is magyar sikerekkel zárult a hétvégén – írja közleményében a Nemzeti Filmintézet. Az Elfogy a levegő a 35. alkalommal megrendezett trieszti filmfesztiválon, mely a közép-európai filmesek tekintélyes filmszakmai fóruma is egyben, a közönségdíj mellett a Cineuropa és a Central European Initiative zsűrijének díját is megkapta a versenyprogram legjobb játékfilmjeként. Krasznahorkai Ágnest a film főszerepében nyújtott alakításáért elismerő oklevéllel méltatta a nemzetközi szakmai zsűri.

Moldovai Katalin személyesen vette át a díjakat a hétvégén Triesztben. Az Elfogy a levegő Moldovai első mozifilmje, amely a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával valósult meg, (ez az az elsőfilmeseket támogató program, amelynek menetébe az NFI tavaly durván és indoklás nélkül belenyúlt). Az Elfogy a levegő világpremierje a nagy presztízsű torontói fesztiválon volt, azóta Varsóban, a franciaországi Arras-ban, Thesszalonikiben és legutóbb Mannheimben is díjakkal ismerték el.

Emellett Blahó Gergelyt, az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében készült Az unoka című bűnügyi thrillerbe oltott felnövés-történet főszerepéért, a legjobb színész díjával jutalmazta az Izmirben megrendezett Balkán Panoráma filmfesztivál zsűrije. A rendező és Nina Kov forgatókönyvéből készült alkotást Brüsszelben, Los Angeles-ben, Portóban és a Stony Brooke filmfesztiválon is díjazták korábban.

Bernáth Szilárdot Larry című első mozifilmjéért tüntették ki a legjobb rendező díjával Izmirben. Egy rapperré váló borsodi fiatal történetét mutatja be a Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült mozifilm, amely korábban Cottbus-ból, Skopjéból, a Riviera filmfesztiválról és Luxemburgból is fontos díjakat hozott el a közelmúltban. A Larryről írt kritikánkat itt olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik