Kultúra

Országos filmklubhálózatot indít a Nemzeti Filmintézet

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet
Országos filmklubhálózatot indít a Nemzeti Filmintézet, a Moziklub program 180 vidéki településre juttatna el kortárs és klasszikus magyar filmeket. Az ingyenes filmklubok célja, hogy olyan településeken is nézhessék a hazai filmeket, ahova eddig nehezebben jutott el a magyar mozi.

Országos filmklubhálózatot indít a Nemzeti Filmintézet (NFI) a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve. „A program célja a magyar filmek népszerűsítése, a közönségépítés és a vidéki települések kulturális és közösségi életének fejlesztése” – írja az NFI. A Moziklub 180 vidéki településre juttatna el kortárs és klasszikus magyar filmeket. Az első vetítéseket 2023 év végén tartották, közel ötven helyszínen, de a tervek szerint 2024 nyarára Tiszakarádtól Nagykutasig és Röszkétől Diósjenői összesen 180 településen valósulnának meg rendszeresen az ingyenes filmklubok.

Soha nem volt még olyan fontos szerepe a közös filmnézésnek, mint napjainkban, amikor az otthoni tévézés és streamelés a legelterjedtebb módja a kikapcsolódásnak, és fenyeget a digitális magány

– emelte ki a Filmintézet elnöke, Káel Csaba. A helyi közösségépítés mellett, a fiatalokat is szeretnék megszólítani a filmklubbokkal. Míg a KLASSZ Napok a tizenéveseket célozza, szerveztek kifejezetten óvódásoknak szóló alkalmat is. A repertoár tartalmaz rajzfilmeket, szórakoztató filmeket, de társadalmi kérdéseket feszegető fajsúlyosabb alkotásokat is: a huszonöt klasszikus és huszonöt kortárs magyar filmből álló kínálatot a Filmintézet válogatta össze. A filmklubvezetők a helyi közösségek igényei alapján állítják össze a tízalkalmas filmklub programját. Káel azt is hangsúlyozta: a Moziklub „azt a széles közönséget éri el országosan, akikhez eddig csak nehezen juthattak el a magyar filmek”. A program keretein belül a résztvevők nosztalgiázhattak a Vukkal és a Meseautóval, de láthatták a Nagykarácsonyt is. A közeljövőben Csolnokon vetítik majd a 82-es Dögkeselyűt, Cserhalmi György főszereplésével, Akasztón pedig februárban lesz látható Tímár Péter klasszikusa, a Csinibaba.

Moziklub – Országos filmklubhálózat programot a Nemzeti Filmintézet a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködésben valósítja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik