Kultúra

Mégis törölték a Meseország mindenkié szerkesztőjének Izrael-ellenes cikkeit az Éva és az InStyle oldalairól

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A kiadó először a sajtószabadságra hivatkozva vonakodott, most azonban mégis eltávolította a három írást.

Olvasói panaszok miatt törölte Nagy M. Boldizsár három cikkét az Éva és az InStyle magazin – írja a Media1. Az előbb Dúró Dóra által ledarált, majd a gyermekvédelminek nevezett törvény miatt lefóliázott Meseország mindenkié szerkesztőjének írásait többen uszítónak találták, köztük a Cyd néven ismert Nemes Dániel is, aki hosszú posztot szentelt a témának. Ezekben nácinak nevezte a szerkesztőt, aki rendszeresen oszt meg zsidóellenes uszító posztokat, amelyek „erősen a büntetőjogi kategória határát súrolják.”

„Épp ezért döbbentem meg, amikor a Marquard Média Magyarország lapjaiban megláttam a tőről metszett náci «írásait», ahol persze azzal kezdi, hogy természetesen neki a zsidó vallással semmi problémája (…) csak a kormánnyal, de a zsidók már közel 100 éve is azért érkeztek (!) oda, ahol felmenőik állítólag (!) korábban éltek, hogy lemészároljanak mindenkit, majd átnevezték Palesztina területét Izraelre, amit ezóta hívnak így” – írta.

Nemes egyike volt azoknak, akik a lapokat kiadó Marquard Group Hungaryhez fordult. A kiadó azonban nem találta kifogásolhatónak a tartalmakat, válaszukban azt írták, „a kiadó tiszteletben tartja a szerzői szólás- és sajtószabadsághoz fűződő jogait, és az írás szakmailag megfelelő volt, ezért nem távolítják el azokat”, sőt ellenvélemény közlésére is lehetőséget adtak Nemesnek, aki nem élt ezzel. Cserébe hosszú véleményt írt saját oldalára, arról, hogy „a nettó náci uszítást” nem az ő dolga helyre tenni.

Ennek ellenére néhány nappal később a három cikk eltűnt az oldalról.

Az ÉVA és az InStyle online felületein 2023. végén megjelent három cikk Nagy M. Boldizsár tollából, amelyek a hollywoodi sztárok és a világpolitikai események viszonyáról szóltak a közösségi médiás posztok tükrében. A Marquard Group Hungary az olvasói levelet megkapva jogi véleményezést kért. Bár a jogi állásfoglalás nem látta szükségesnek, a Kiadó úgy döntött, hogy az írásokat eltávolítja a felületeiről. Az írások szakmailag kifogásolhatóak és sérthetnek egyes olvasókat. A print magazinokban az írások soha nem voltak olvashatóak és online formában sem lesznek többé elérhetőek. A Marquard Group Hungary elnézését kér mindenkitől, akiket a cikkek bármilyen módon sértettek. Semmilyen bántó szándék nem volt a Kiadó részéről. A szerző a kiadó egyik külsős munkatársa, személyes véleménye nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját

– írták a Media1 megkeresésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik