Kultúra

Gondatlanság miatt perli a múzeumot egy előadó: többször is megfogdosták a meztelen művészt

ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Marina Abramovic performanszművész Belgrádban, 2019 szeptember 21-én.
ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Marina Abramovic performanszművész Belgrádban, 2019 szeptember 21-én.
John Bonafede performanszművész perli a New York-i Modern Művészetek Múzeumát, mert nem akadályozták meg, hogy a látogatók szexuálisan zaklassák. A művésznek az egyik darabban teljesen meztelenül kellett állnia, elmondása szerint hétszer fogdosták meg.

John Bonafede beperelte a New York-i Modern Művészetek Múzeumát (MoMA), mert több látogató is megtapogatta egy 2010-es Marina Abramović-kiállítás alatt – írja a Guardian. A férfi egy másik előadóval az Imponderabilia című darabot adta elő, amiben két meztelen performanszművésznek kellett több, mint egy órán keresztül szemtől szemben állnia egy ajtóban, egymástól 18 hüvelyk távolságra, miközben a közönség tagjai közéjük préselődtek. Bonafade állítása szerint a múzeumnak nem sikerült megvédenie őt: a performansz alatt hétszer fogdosták meg.

Elmondása alapján főként idősebb férfiak zaklatták és az inzultusok kísértetiesen hasonló mintát követtek: az elkövetők szembefordultak vele mielőtt megfogták a nemi szervét. Bonafede a sokk miatt nem jelentette az első incidenst, de később a biztonságiaknak és a kiállítás színpadi vezetőjének is elmondta a történteket. A kereset szerint a munkáltató „tudott a kiállítás számos előadójával szembeni folyamatos szexuális támadásokról, mégis szándékosan és gondatlanságból elmulasztotta a korrekciós intézkedések megtételét annak érdekében, hogy megakadályozza a támadások megismétlődését”. Bár a bírósági dokumentumok szerint az egyik feltételezett elkövető a Modern Művészetek Múzeumának egyik vállalati tagja volt (akinek a tagságát visszavonták), Bonafede azt állítja, hogy a múzeum nem fedte fel azoknak a férfiak személyazonosságát, akik megtámadták, így nem tudott vádat emelni ellenük.

A kiállítás idején a múzeum közleményt adott ki, amelyben reagált a zaklatásról szóló sajtóhírekre:

Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen kihívásokat jelent, ha meztelen előadók vannak a galériákban. Minden látogatót, aki helytelenül megérinti vagy zavarba hozza bármelyiküket, a MoMA biztonsági emberei kísérik ki a múzeumból.

Bonafede meg nem határozott összegű kártérítést követel az esküdtszéki tárgyaláson.

A performanszból az alábbi videóban is láthatók részletek:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik