Kultúra

Meglepő Oscar-rekordot állított fel idén Robert De Niro a Megfojtott virágokkal

Apple TV+ - Appian Way - Apple S / Collection ChristopheL via AFP
Apple TV+ - Appian Way - Apple S / Collection ChristopheL via AFP
De nem ő volt az egyetlen a stábban, aki jelölésével történelmet írt.

A 80 éves Robert de Niro a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában kapott jelölést Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmjében nyújtott alakításáért. A filmben a Leonardo Dicaprio kissé félszeg karakterét felkaroló nagybácsi, William „King” Hale szerepét játszotta.

A díjért versenyben van még Ryan Gosling a Barbie Kenjeként,  Mark Ruffalo a Szegény párákkal, Sterling K. Brown az American Fiction című filmmel és Robert Downey Jr. Oppenheimerben nyújtott alakításával.

De Niro azzal döntött rekordot az idei jelöléssel, hogy ez 49 évvel követte első, 1975-ös Oscar-jelölését, amikor A keresztapa második részéért méltatták – a fiatal Vito Corleone eljátszásáért egyébként meg is kapta első Oscar-díját. Ezzel ő lett az első és legutóbbi jelölése közt leghosszabb időt számláló színész a díj történetében.

A rekordott eddig 48 évvel Katherine Hepburn tartotta, aki első jelölését az 1934-es Morning Glory-ért, utolsót pedig az 1982-es Az aranytóért kapta.

A filmben Dicaprio karakterének oszázs feleségét alakító Lily Gladstone szintén Oscar-történelmet írt idén: ő a díj közel 100 éves történetében az első indián származású nő, akit jelöltek a legjobb színésznő kategóriában.

Az Oscar-jelöltek teljes listáját itt szedtük össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik