Kultúra

Meghalt Norman Jewison, a Hegedűs a háztetőn és a Jézus Krisztus szupersztár rendezője

Kevork Djansezian / Getty Images
Kevork Djansezian / Getty Images
Kilencvenhét éves volt.

Szombaton, saját otthonában elhunyt Norman Jewison, akit rendezőként háromszor is Oscarra jelöltek, négy munkája pedig a legjobb film díjáért is versengett – írta meg a New York Times. A hírt a kilencvenhét évet élt filmes szóvivője is megerősítette, noha a halál pontos helyét a család védelme érdekében nem árulta el.

Jewison pályáját az ötvenes évek derekán, a kanadai tévéképernyőkön indította, első nagy dobását pedig az 1966-os Jönnek az oroszok! Jönnek az oroszok!, illetve a következő évben bemutatkozott Forró éjszkában (1967) jelentette – utóbbi a legjobb filmnek, a legjobb férfi főszereplőnek, filmadaptációnak, hangnak, illetve vágásnak járó aranyszobrot is elhódította. Az Egyesült Államok déli részén feszülő ellentéteket egy afroamerikai nyomozó (Sidney Poitier), illetve a Mississipi állambeli rendőrfünök (Rod Steiger) együttműködését középpontjába helyező film alig néhány héttel azután mutatkozott be Amerikában, hogy Detroitban és Newarkban fellángolt a feketék elleni erőszakhullám.

Ez a film az amerikai filmvilág csúcsára repítette Jewisont, aki rendezőként sosem kapott Oscart, munkái azonban negyvenhat jelölést gyűjtöttek be – közülük tizenkettőt pedig díjra is váltották.

Az 1926. július 21-én, Torontóban született filmes karrierjét íróként és színészként a londoni BBC-nél, illetve a torontói CBC rendezőjeként indította, majd New Yorkba került, ahol gyorsan a CBS, illetve az amerikai filmszakma fontos alakja lett. Munkái jó részét Magyarországon is vetítették:

a Hegedűs a háztetőn (1971), illetve a Jézus Krisztus szupersztár (1973)

közülük egészen kultstátuszig emelkedett, a Rollerball (1975) a sci-fi rajongók egyik kedvencévé vált, a Cher és Nicolas Cage főszereplésével készült Holdkórosok (1987) pedig szintén számtalan rajongót szerzett.

Jenison filmjeit pályája során négy BAFTA-, illetve tizenkét Golden Globe-díjjal ismerték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik