Kultúra

Közel negyedmillió holokauszt-túlélő él még a világon

Sebastian Gollnow / POOL / AFP
Olaf Scholz német kancellár és a százkét éves német holokauszt-túlélő, Margot Friedlaender, utóbbi az Arany Szívvel való elismerése után, 2023. december 9-én, Berlinben.
Sebastian Gollnow / POOL / AFP
Olaf Scholz német kancellár és a százkét éves német holokauszt-túlélő, Margot Friedlaender, utóbbi az Arany Szívvel való elismerése után, 2023. december 9-én, Berlinben.
Közülük három és félezren Magyarországon.

Csaknem nyolcvan évvel a holokauszt után mintegy 245 ezer zsidó túlélő él még a világ több mint 90 országában – derült ki a New York-i székhelyű, Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája nevű szervezet kedden közzétett új demográfiai jelentéséből, amit az MTI szemlézett.

Mindeddig csak bizonytalan becslések álltak rendelkezésre arról, hogy a holokausztnak hány túlélője lehet még életben, most azonban elkészült az átfogó jelentés, ami szerint az érintettek

majdnem fele, 49 százaléka Izraelben él, 18%-uk Nyugat-Európában, 16% az Egyesült Államokban, 12 százalék pedig az egykori Szovjetunió területén.

Európában a legtöbb túlélő (21 900) Franciaországban él, de a számuk Németország is magas: ott 14 200 érintettet számoltak össze, míg a Magyarországon élőkét 3500-ban adja meg a jelentés.

Számuk gyorsan csökken, ötödük ugyanis 90 év fölötti – átlagéletkoruk 86 év –, de 112 éves is van köztük. A túlélők 60 százaléka nő – írja a jelentés, ami hozzáteszi: többségük gyerekként élte át a holokausztot, a háború végén pedig átlagéletkoruk mindössze hét év volt.

Tavaly júniusban a német kormány beleegyezett abba, hogy 2024-ben további 1,4 milliárd dollárt fizessen kártérítésként holokauszttúlélőknek szerte a világon – olvasható a hírben, ami hozzáteszi: Németország 1952 óta összesen több mint 90 milliárd dollárt fizetett kártérítésként a nácik által üldözött embereknek.

A Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája számos kompenzációs programot működtet, amelyek keretében a túlélőknek közvetlenül fizetnek ki összegeket, illetve a szervezet több mint 300 szociális szolgáltatót is támogat, amelyek lakhatást, élelmezést és egyéb szolgáltatásokat biztosítanak az érintetteknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik