Kultúra

Meghalt Laurie Johnson, a The Avengers főcímdalának szerzője

Roberta Parkin / Redferns / Getty Images
Roberta Parkin / Redferns / Getty Images
Több ikonikus zenei téma is fűződik a nevéhez.

Kilencvenhat évesen meghalt Laurie Johnson brit zeneszerző, aki az ötvenes évektől mintegy négy évtizeden át több tucat brit slágersorozat, film, színházi darab és rádióműsor zenéjét szerezte.

Halálhírét családja egy közleményben jelentette be, amelyben azt írták hogy Johnson múlt keden halt meg álmában, és „olyan örökséget hagyott hátra, amelyre örökre ráhangolódtunk a szívünkkel” – írja a BBC.

A londoni születésű Johnson a patinás Royal Collage of Musicban tanult, majd négy éven át a brit hadsereg zenekarában zenélt. Innen tért át a szórakoztatóiparba, ahol előbb színházban szerzett zenét – az első munkái közé tartozó  Lock Up Your Daughters című musicallel máris Ivor Novello-díjat nyert –, majd jöttek a sorozatok. Johnson elsősorban fülbemászó sorozatintróiról volt ismert, ő szerezte többek közt az olyan kémsorozatok főcímdalát, mint a Top Secret és a Diana Rigg főszereplésével nagy sikerrel futó The Avengers. Emellett filmeken is dolgozott: ő írta Stanley Kubrick Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni című filmjének zenéjét; sőt, a BBC számára is készített intrókat, ő írta a BBC Radio 1 Sounds of Jazz témáját is. 1997-től zenekarával, a London Big Banddel turnézott. 2014-ben II. Erzsébet királynő a A Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) kitüntetését adományozta Laurie-nak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik