Kultúra

Több száz zsidó gyereket mentett meg a náciktól, mégis azok miatt van bűntudata, akiket nem sikerült kiszabadítania

Fórum Hungary
Fórum Hungary
Itt az Egy élet előzetese.

A brit Schindlernek is nevezett Sir Nicholas Wintont alakítja Sir Anthony Hopkins az Egy élet című filmben, amely most magyar feliratos előzetest kapott. A tőzsdei alkusz azzal vált hőssé, hogy 1939-ben 669 zsidó gyereket menekített ki Prágából Londonba, majd helyezte el őket brit családoknál. A történtekre több mint ötven évvel később derült fény, amikor a férfi felesége nyilvánosságra hozta a padláson talált dokumentumokat, amelyben a mentőakció részletei voltak. Wintont ekkor hívták meg a BBC műsorába, ahol több olyan túlélővel is találkozott, aki neki köszönhette az életét.

Ez a tévés felvétel adja az Egy élet keretét: az előzetesben látható, ahogy Hopkins a stúdióban áll könnyes szemmel, közben megelevenednek a múlt történései is a gyerekek megmentéséről. A trailer alapján a történetben nagy hangsúlyt kap Winton dilemmája és bűntudata, amely évtizedeken át kínozta annak ellenére, hogy többszáz életet mentett meg: az utolsó vonat 250 gyerekkel a fedélzetén 1939 szeptember elején indult volna Londonba. Mivel Hitler lerohanta Lengyelországot, ezzel kirobbantotta a második világháborút, a vonat sosem indult el az állomásról, a gyerekek eltűntek, vélhetően koncentrációs táborokban végezték.

Az Egy élet egészen komoly színészgárdát tudhat magáénak: a kétszeres Oscar-díjas Hopkins mellett feltűnik Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce és Lena Olin is. A filmet február 15-én mutatják be a magyar mozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik