Kultúra

Tavasszal kiderül, kik tervezték a 2023-as év legszebb magyar könyveit

Magyar Könyvtervezés Díj
Magyar Könyvtervezés Díj
A díjra január utolsó napjáig lehet nevezni.

Idén is gazdára találnak a Magyar Könyvtervezés díjak: az elismerés 2022-ben azzal a céllal jött létre, hogy évről-évre összegyűjtse és bemutassa a hazai könyvkiadás legmagasabb színvonalon tervezett és gyártott kiadványait – derül ki a szervezők sajtóközleményéből.

Az adott naptári évben megjelent könyvekből a szakértői zsűri két körben választja ki a legjobbakat, amelyek azután megjelennek a győztesekből rendezett kiállításon, továbbá bekerülnek a díj katalógusába.

Az idei zsűriben a gyermekkönyveket kiadó Csirimojó Kiadó, Czakó Zsolt grafikusművész, egyetemi oktató (SZE, Design Campus), Barbora Müllerová illusztrátor, könyvtervező, fesztiválkurátor (LUSTR), a SUBMACHINE tervezőgrafikai kollektíva (Rubik Ági, Polgárdi Ákos, Naske Laci), Sipos Máté, a designisso vezető szerkesztője, valamint Viski Noémi kurátor, kulturális újságíró kaptak helyet. Ők két körben üléseznek: előbb a digitálisan nevezett kötetekből egy hosszabb listát készítenek, a második körben pedig azokat fizikai valójukban is megvizsgálják, így létrehozva a shortlistet, illetve kiemelve az öt kategóriagyőztest.

A díjra a 2023-as év során, minimum kétszáz példányban megjelent kötetekkel, január 31-ig ezen az oldalon lehet nevezni.

A tavalyi díjazottak listája itt található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik