Kultúra

Úgy tűnik, a BAFTA-n is lekörözi majd az Oppenheimer a Barbie-t

Universal Pictures - Atlas Enter / Collection ChristopheL via AFP
Universal Pictures - Atlas Enter / Collection ChristopheL via AFP
Sok meglepetést nem tartogatnak a Brit Film- és Televíziós Akadémia díjának jelölései.

Korunk egyik, ha nem a legsikeresebb író-rendezője, Christopher Nolan még sem BAFTA, sem Oscar-díjat nem tudhat magáénak, idén azonban mindkettőre igen nagy esélyekkel indul. Előbbire az atombomba atyjának történetét elmesélő Oppenheimer 13 jelöltést zsebelt be, többek között a legjobb film, rendező, adaptált forgatókönyv, férfi főszereplő (Cillian Murphy), női mellékszereplő (Emily Blunt) és férfi mellékszereplő (Robert Downey Jr.) kateóriában.

Ezzel bőven lehagyta a filmek egy napra eső premierje óta nagy ellenfeleként elkönyvelt Barbie-t, de azért a Greta Gerwig által rendezett feminista paródia is bezsákolhat pár díjat; Margot Robbie és Ryan Gosling is kapott jelölést.

A második legtöbb jelölést Jórgosz Lánthimosz görög filmrendező Frankenstein-feldolgozása, a Szegény párák kapta, amiben a rendező előző sikerfilmje, A kedvenc után ismét Emma Stone-nal dolgozott együtt – no meg Mark Ruffaloval és Willem Dafoe-val, ők azonban ezúttal kimaradtak a jelölésből.

Meglepő módon nincs a rendezői jelöltek között Martin Scorsese a Megfojtott virágokkal, de nem került be Greta Gerwig, az Előző életek rendezője, Celine Song vagy a Saltburnt jegyző Emerald Fennell sem, így idén is egy női rendező esélyes csak a díjra, az Egy zuhanás anatómiáját készítő Justine Trier.

A legjobb film kategória jelöltjei – a Téliszünet, a Megfojtott virágok, az Oppenheimer, az Egy zuhanás anatómiája és a Szegény párák a Guardian szerint némi visszaigazolást jelentenek azok számára, akik a szerzői filmeket részesítik előnyben a szuperhősös blockbusterekkel szemben.

Magára a díjátadóra február 18-án kerül majd sor, a teljes lista itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik