Kultúra

Akciórendező képzést indít az SZFE

LIONSGATE
LIONSGATE
Az akciójelenetek rendezése iránt érdeklődőket célozzák meg, de tanárképzés is indul.

Négy új képzést és két új specializációt indít a 2024-es őszi tanévtől a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE): a hazai felsőoktatásban elsőként indít akciórendező képzést, emellett forgatókönyvíró MA és tanárképzésekre is lehet jelentkezni – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Idén ősztől az alábbi új kurzusokkal bővül a képzési lista:

  • akciórendező (second unit director)
  • forgatókönyvíró MA
  • filmművészeti tanár MA
  • színházművészeti tanár
  • online tartalomkészítő specializáció (a televízíiós műsorkészítés szakon belül)
  • művészeti szervező specializáció (a drámainstruktor szakon belül)

Mint írták, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet akciórendező (second unit director) szakja lehetőséget nyújt a filmalkotás és az akciójelenetek rendezése iránt érdeklődő hallgatóknak, hogy second unit rendezőként segítsék a film rendezőjének munkáját. Az akciórendező kiemelt fontosságúvá vált a filmgyártásban, napjainkban már önálló szakmának tekinthető – áll a közleményben. Az SZFE forgatókönyvíró MA képzése kis létszámú csoportokra épül, amelyeket olyan tapasztalt oktatók vezetnek, akik maguk is aktívan foglalkoznak forgatókönyvírással és filmkészítéssel. A képzés nem csupán a hagyományos játékfilmekre koncentrál, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a hallgatók kipróbálják magukat a rövidfilmek és televíziós sorozatok világában is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem történetében először indul filmművészeti tanár MA képzés és színházművészeti tanárképzés. Mindkét program a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karával közös együttműködésben valósul meg 2024 szeptemberétől.

A drámainstruktor szak művészeti szervező specializációja a színházi nevelés és művészeti közvetítés iránt érdeklődő hallgatókat várja, míg a a televíziós műsorkészítő szak online tartalomkészítő specializációja a modern média és digitális kultúra világában való helytállásra készíti fel hallgatóit – olvasható közleményben. Mint írták, az SZFE tavaly novemberben történetének legnagyobb technikai fejlesztését indította el. Ennek keretében korszerű virtuálisstúdió-technológiát épít fel. A virtuális-stúdió használatára felnőttképzések is épülnek, így a technológia alkalmazását már korábban diplomát szerzett filmes szakemberek is elsajátíthatják – áll a dokumentumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik