Kultúra

Húsevő nőről készült Netflix-film borított ki hindu szervezeteket Indiában

Naad Sstudios - Trident Arts - Z / Collection ChristopheL via AFP
Naad Sstudios - Trident Arts - Z / Collection ChristopheL via AFP

A Netflix eltávolított egy indiai filmet, amely „a hindu vallási érzelmek megsértése” miatt visszatetszést váltott ki, néhány nappal azután, hogy felkerült a streamingplatformra. A tamil nyelvű film Annapoorani: The Goddess of Food (Annapoorani: Az étel istennője) című filmet a Netflix a „licenszadó kérésére” távolították el.

A film főszereplője a népszerű tamil színésznő, Nayanthara, aki egy hindu brahmin nőt alakít (azaz a legfelső kaszthoz tartozik), aki szakács szeretne lenni. A filmben az látható, hogy családja vallási meggyőződése ellenében húst eszik, és megtanul főzni. Sok brahmin nem eszik húst a merev kasztszabályoknak megfelelően.

Keményvonalas hindu szervezetek tagjai kifogásolták ezt és a film más jeleneteit, köztük azt, amelyben a színésznő a biriyani főzése előtt namazt, azaz muszlim imát mond. Néhány hindu azt a jelenetet is sérelmezte, amelyben egy muszlim szereplő azt mondja, hogy a hindu Ráma isten húst evett. A film producerei hivatalosan még nem kommentálták a kérdést. Madhya Pradesh államban rendőrségi eljárást is indítottak Nayanthara és két másik, a filmmel kapcsolatban álló személy ellen.

A keményvonalas hindu csoportok támogatói az elmúlt években számos filmet és műsort vádoltak meg a vallási érzelmek megsértésével. 2021-ben az Amazon Prime egyik műsorának a szereplői és stábja bocsánatot kértek, miután azzal vádolták őket, hogy kigúnyolták a hindu isteneket.

Az Annapoorani december 1-jén került a mozikba, és vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól – dicsérték, hogy egy ortodox családból származó nőt mutat be, aki követi az álmait, de egyesek kidolgozatlannak találták a cselekményszálakat. A vita azonban hetekkel később kezdődött, amikor a film felkerült a Netflixre december 29-én.

A Reuters jelentése szerint a keményvonalas Vishwa Hindu Parishad (VHP) tagjai jelszavakat kiabáltak a Netflix mumbai irodája előtt, majd csütörtökön a Zee Entertainment Enterprises – az Annapooranit gyártó Zee Studios anyavállalata – bocsánatkérő levelét, melyben azt is közölték, hogy a producerek foglalkozni fognak a filmmel kapcsolatos aggályokkal, és együttműködnek a Netflixszel, hogy „szerkesztésig” eltávolítsák a filmet a platformjáról. A döntést követően többen megdöbbenésüket fejezték ki, Parvathy Thiruvothu színésznő szerint pedig ez veszélyes precedenst teremtene, írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik