Kultúra

Elsők között kap filmfesztivált a mesterséges intelligencia Budapesten

A zsűriben az Oscar-díjas Deák Kristóf is benne van.

Egy éve még néztük a kicsavarodott hatujjú emberek torz állóképét, mostanra olyan filmecskékbe botlunk az Instagramon, amelyekről nehéz eldönteni, hogy forgatták vagy AI segítségével készültek. 20 éve foglalkozom reklámokkal és filmekkel. Több mint 300 reklámmal, egy játékfilmmel, csomó kisfilmmel és tévéműsorral a hátam mögött azonnal éreztem, hogy a mesterséges intelligencia fenekestől felforgatja a szakmát. Magyarország mindig is úttörő volt a filmiparban. Ezért is tartottam fontosnak, hogy az elsők között hozzunk létre egy filmfesztivált AI rövidfilmeknek

– írja Sallai Ervin, a nemzetközi The AI Film Festival alapítója. Közleménye szerint azsűriben olyan neves szakemberek várják a nevezéseket, mint az Oscar-díjas Deák Kristóf, vagy az animációs rendező Glaser Katalin, Bakk Ágnes, a MOME Interakció és Immerzió Hub vezetője és vezető kutatója, Pártfalusi Attila a MOME Media Design BA szakvezetője vagy a Prompters Hungary, a magyar AI képalkotó közösség alapítói.

A nevezési időszak január 28-ig tart, és már eddig is a világ minden részéről érkeztek filmek. Ausztrálitól Svédországon át Kanadáig profi és amatőr alkotók küldik a műveiket, a magyar alkotók mellett.

Sallai nem igazán igazán hisz a Terminátor-szerű disztópikus jóslatokban, miszerint az öntudatukra ébredő turmixgépek és gofrisütők harcba indulnak az emberiség ellen, de a világ szerinte is nagyon meg fog változni.

Egyes munkák megszűnnek, helyükre újak keletkeznek. Évtizedekkel ezelőtt még üveglapokra festették a várakat, hogy összefilmezzék a hegycsúccsal, ma már kevés üveglapfestő dolgozik a filmiparban. Vannak helyettük viszont hihetetlen képességű utómunka szakemberek. Hasonló lesz a változás a filmkészítés területén, csak turbó sebességgel zajlik. Az AI elképesztő sebességgel fejlődik. Pár évvel ezelőtt alig hallottunk róla, ma már természetes, hogy a tinédzser fiam Chat GPT-vel írja a suliban a prezentációját.

– írja, hozzátéve, hogy fél éve még az is óriási újdonságnak számított, hogy megnézhettük, milyen lett volna a Harry Potter-film, ha a szereplők németek, vagy a Szomszédok Wes Anderson rendezői stílusában, mára pedig már videoklipek, dokumentumfilmek, reklámok sokasága készül részben vagy egészben AI segítségével.

A fesztivált március 3-án tartják a BEM moziban, egy kedvcsinálót pedig már most közzétettek a beérkezett filmekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik