Kultúra

Scorsese Jézus-filmje csak 80 perces lesz, és vonzóbbá tenné a kereszténységet

Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A rendező szerint az intézményes vallás sokakat elriaszt Jézus tanításaitól.

Martin Scorsese tavaly májusban találkozott a Vatikánban Ferenc pápával, és ekkor beszélt először arról, hogy következő filmjét Jézusról forgatja.

Ferenc pápa művészekhez intézett felhívására az egyetlen általam ismert módszerrel válaszolok: megálmodom és megírom annak filmnek a forgatókönyvét, amely Jézusról szól. Hamarosan neki is fogok

– mondta akkor. A Los Angeles Times-nak adott interjúban most további részleteket is elárult a projketről, például azt, hogy a film Shūsaku Endō Jézus élete című könyvén alapul majd (Endō írta a 16. századi Japánban térítő jezsuita misszionáriusokról szóló Némaságot is, amelyet Scorsese 2016-ban adaptált vászonra), illetve, hogy a cím ellenére a film főleg napjainkban játszódik majd, mivel Scorsese nem akarja bezárni a történetet egy meghatározott korszakba, inkább azt akarja, hogy időtlennek érződjön. Ami meglepő lehet, hogy a rendező mindössze 80 percesre tervezi a játékidőt, ami nagy váltásnak ígérkezik a 206 perces Megfojtott virágok és a 209 perces Az ír után. Scorsese elmondása szerint a film Jézus legfontosabb tanításaira koncentrál majd, de anélkül, hogy erőltetetten téríteni próbálna.

Új megközelítést akarok találni, amivel hozzáférhetőbbé teszem, miközben elveszem belőle a negatív dolgokat, amiket az intézményes valláshoz kötnek az emberek. Mostanában a vallás szó hallatán mindenki harcias lesz, mert annyiféle módon vallanak az egyházak kudarcot. Ám ez nem jelenti azt, hogy az eredeti indíttatás rossz volt. Térjünk vissza ahhoz. Csak gondolkodjunk rajta. Visszautasíthatod, de megváltoztathatja az életedet, már azzal is, ha visszautasítod. A lényeg, hogy ne söpörd le élből. Mindössze ennyiről beszélek, mégpedig olyasvalakiként, aki hamarosan betölti a 81-et

– nyilatkozta Scorsese, hozzátéve, hogy a Kent Jones kritikus-filmkészítővel közösen írt forgatókönyv már kész is, és idén tervezik leforgatni a filmet.

A díjszezon egyik nagy esélyeseként számon tartott Megfojtott virágoktól mi nem voltunk elragadtatva, kritikánkat itt olvashatják a filmről:

Kapcsolódó
Megfojtott virágok: Scorsese enervált tablóval szolgáltatna igazságot a kisemmizett indiánoknak
Megérkezett a magyar mozikba az év egyik legjobban várt filmje, a Megfojtott virágok. A megtörtént eseményeken alapuló bűneposz már a témája miatt is fontos alkotás, de a nemes szándék és a kiváló színészi alakítások ellenére sem mérhető Martin Scorsese remekműveihez. Kritika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik